Första maj går inte att stoppa – här är aktiviteterna

2020-04-29

En pandemi stoppar inte arbetarrörelsens dag första maj. Men det tvingar dagen att firas under andra former. Manifestationerna kommer inte gå att genomföra, men det kommer vara en massa spännande initiativ, samtal, aktioner och aktiviteter ändå.

RADIO 1 MAJ

En heldag förstamajradio från och med Cyklopen. Radio 1 majs värdar är inga mindre än Sara Parkman, Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Mona Camara Sylvan, tidningen Brand och Cyklopen. Dessa kommer hålla i samtal och lotsa oss genom 15 timmars brandtal, musik, intervjuer, DJ-sets och oljud. Dessutom blir det livepodd med Judith Kiros och Sarra Anaya från Kontext press. Och det blir två allsångstillfällen med Bakunins tårar och Vårt band. Melodikryss och quiz.

Från 9.30 till sent. Presentation av alla hundratalet (!) medverkande finns på Cyklopen.se.

Radion streamas på Cyklopen.se och nya radioplattformen Radio Noden. Du kan lätt ladda ner Radio Nodens app till din android-telefon här i Google Play och lyssna via den i mobilen.
Hjälp Radio Noden att nå 2000 följare på Facebook så kan 1 majradion sändas även där.

Delta gärna i diskussionerna på eventsidan, chat eller under hashtag: #radio1maj.

Facebookevent.
Läs Brands intervju med Cyklopen här.
Stöd Cyklopens verksamhet ekonomiskt!

BRAND
Lagom till pandemi och ekonomisk krasch firar den nuvarande Brandredaktionen tio år av kamp. När vi blickar både framåt och tillbaka märker vi hur tiden går både fort och långsamt, och vi försöker förstå upptagenheten av att periodisera den. Vi beger oss in i ett nytt årtionde, men egentligen är det bara en fortsättning.
Läs om numret här.
Passa på att köp nya numret eller ta en prenumeration på första maj här.
Lagom till 1 maj har Brand dessutom tagit fram ny merc: tshirts, tygpåsar, tröjor och kepsar. Beställ här.

STOCKHOLMS LS, SAC – SYNDIKALISTERNA
Vi har samlats på Sergels torg på 1 maj sedan 1980 men i år blir det ingen demonstration. Manifestera ändå! Flagga svartrött hemma, ta en bild och skicka till oss på Facebook eller till stockholms.ls@sac.se så ser vi till att bilden sprids. Den som inte har ngt svartrött hemma får gärna komma förbi expeditionen på onsdag och torsdag 9 till 15 och låna en flagga.
Facebookevent.
Brands intervju med generalsekreterare Erik Bonk om SAC:s förstamaj.

HÄNG RÖTT PÅ FÖRSTA MAJ
Även i pandemi-tider behöver vi fira arbetarrörelsens internationella högtidsdag utifrån förmåga. Vi minns vunna segrar och tar sikte mot nya. Häng rött från fönstret eller balkongen och prata med grannar och vänner om att göra samma sak.
Facebookevent.

ALLT ÅT ALLA: RADIO ÅT ALLA
På grund av den pågående Corona-krisen och den smittorisk som stora offentliga samlingar utgör så kommer vi detta 1 Maj ersätta de årliga demonstrationerna med en heldag av livesänt Radio åt alla! Om du känner dig berövad på en heldag av radikal vänsterpolitik, oroa dig inte: Radio åt allas återkommande serier och nya program kommer sända live hela dagen! Vi kommer även ha gäster som står för musik och annat!

Schema:
10:00 – Intro
10:15 – Välkommen till Malmö
11:00 – Quiz!
12:00 – Tiny Oceans (Musik!)
13:00 – Eld och Rörelse
14:00 – Årsutvärdering med gäster!
15:00 – Hyperloop (Musik!)
15:30 – HEMLIGT
16:15 – Avslutning

Livesändningen kommer att ske på Facebook.
Facebookevent.
Brands intervju med Radio åt alla om första maj.

REVOLUTIONÄR FÖRSTA MAJ MALMÖ

1 maj blir inte som vanligt i år. I år kommer vi inte gå tillsammans genom staden. Men i år, precis som alla andra år, är vi många. Och i år precis som alla andra år ska vi visa det. Vi ska visa varandra att vi tillsammans kämpar för ett annat samhälle bortom kapitalistiska kriser och där staden tillhör oss. Vi ska visa att det går att vara solidariska och starka tillsammans trots den viktiga sociala distanseringen som nu råder. Vi är många, vi är röda och visar det genom att hänga ut banderoller, röda tyger, fanor, ballonger, girlanger eller vad som finns tillgängligt eller är möjligt genom våra fönster, balkonger och dörrar.

  • Fotografera eller filma gärna det du hängt ut och lägg upp på sociala medier under #revolutionär1maj2020. På så sätt kan vi visa varandra att vi är många trots att vissa inte har möjlighet att gå ut.
  • Kl 15.00 spelar vi alla tillsammans internationalen genom våra fönster, balkonger och dörrar.
    Tillsammans gör vi staden röd!
    Facebookevent.

AMALTHEAS REVOLUTIONÄRA TIPSPROMENAD I MALMÖ
Ledsen över att det inte blir någon demo i år? Misströsta inte! Vi kan alla gå demovägen ändå, fast den här gången ha ännu roligare än vanligt! Välkomna att delta i Amaltheas revolutionära tipspromenad. Det går bra att komma till Amalthea när som helst mellan 12-17. Starttider blir var 10 minut och vi räknar med att det tar ca 45 min till en timme. Det går bra att gå själv eller bilda vängrupp. Ta gärna med egna flaggor (eller varför inte en banderoll)! Vi erbjuder karta, tipsformulär och penna. Hemligt pris utlovas!
Nu ordnar vi världshistoriens mest utspridda demonstrationståg!

Facebookevent.

CYKELTURNÉ MED MOTSTÅNDETS MUSIK
Första maj närmar sig och Motståndets Musik åker ut på cykelturné i Malmö för att spela kampsånger för och med så många Malmöbor som möjligt! Har du ett instrument hemma? Kom ut eller ställ dig i fönstret och spela med oss! Vi kommer befinna oss i de här områdena under dagen, mer exakta platser kommer uppdateras löpande:
12.00 Lorensborg
13.00 Kroksbäck
14.00 Holma
15.00 Lindängen
17.00 Nydala
18.00 Seved
Är inte ditt område med? Möt upp oss på vägen!
Facebookevent.

FYLL FACEBOOK MED MAJTAL
Även om vi inte kan demonstrera på 1 maj i år kan vi iaf hålla tal, alla kan dessutom hålla tal. Skriv en status eller spela in en video med ett tal, en sång eller vad du känner för och posta på 1 maj. I en tid av dystopi kan vi få Facebook att fyllas av politiska visioner. Dela gärna här också så fler kan ta del av det.
Facebookevent.

REVOLUTIONÄR 1 MAJGRILLNING, GÖTEBORG
Vi samlas kl 13.00 på fredag i Keillers park, grillar och har det trevligt tillsammans. Det kommer serveras mumsiga hemmagjorda seitanburgare med massa goda tillbehör. Vi står för trevlig musik.
Du tar med egen filt och vad du kan tänkas behöva för en härlig revolutionär 1 maj. Naturligtvis ser du till att hålla avstånd till din nästa, så vi vi inte sprider olika otrevliga virus till varandra.

Arr: Kville konstkollektiv i samarbete med Rambo Kitchen Hisingen och vänner.
Facebookevent.

LA MANO HEMIFRÅN
På Första majs morgon högtidlighåller vi varje år minnet av de svenskar som reste ner till Spanien under inbördeskriget för att delta i försvaret av demokratin och socialismen. Då hotet från fascismen inte dött är det viktigt att vi håller deras minne vid liv, som inspiration och påminnelse om det ansvar som ligger på våra axlar.

I år är ett speciellt år. Till följd av spridningen av coronaviruset och de restriktioner som följt på den är det inte möjligt att samlas vid monumentet. Istället kommer arrangemanget genomföras utan publik på plats. Allt kommer filmas och sändas live på denna eventsida. Filmen kommer också att läggas ut på LO-distriktets hemsida i efterhand.

Tiden är som vanligt 09.30-10.30. Medverkar gör de vanliga organisationerna med appeller, Brass Trio (ur Vänsterns blåsorkester) och en mindre grupp ur kören Extra Salt. Detaljerat program kommer.

För att vara tydliga: Att komma och titta på arrangemanget är inte möjligt. Blir det en publik på plats måste arrangemanget avbrytas.

Arrangemanget genomförs i samarbete med ABF Stockholm

Facebook eventsida med stream.

DEMONSTRERA I WORLD OF WARCRAFT
Alla gamers kommer och hålla ett förstamajtåg i World of Warcraft.
Realm: Argent Dawn.
Plats: Valley of Trials, Durotar.
Tid: Den 1 maj, klockan 15:00
Vi samlas kl 15 i Valley of Trials och tågar gemensamt till Orgrimmar, där vi får lyssna på tal av bland annat Jonas Sjöstedt! Rutinerade spelare såväl som nybörjare är välkomna!

Facebookevent.

STOPPA MARSCHEN, UPPSALA
Nazisterna i NMR har ställt in sin demonstration i Uppsala, men den antifascistiska mobiliseringen har fortsatt. Arrangörerna bakom Stoppa marschen uppmanar alla att filma och fota aktioner och skicka till dem, så klipper de ihop allt och publicerar på 1 maj. Vi är många, trots att vi är isolerade och inte kan samlas!
Facebookevent.

ARNA: AKTIONSUPPROP

Autonomous Revolutionary Nordic Alliance (ARNA) uppmanar i ett upprop Norden att fylla första maj med decentraliserade aktioner. Läs mer här.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu