Inför 1 maj: Vad händer på Cyklopen?

2020-04-27

Vad kommer Cyklopen göra på 1 maj i år – när det inte går att demonstrera?

Första maj är en dag för glädje, hat och kärlek lika mycket som för eftertänksamhet, kamp och organisering. Med åren har vårt hus blivit en självklar uppsamlingsplats efter demonstrationerna. Dans och allsång hör också dagen till. Det känns såklart sorgligt att inte få uppleva allt detta tillsammans i år, men vi har tagit tillfället i akt att bygga om huset till en radiostudio. Från 09.30 och framåt blir det minst femton timmar lång livesändning på www.cyklopen.se och genom Radio Nodens app (sök i din appbutik på mobilen). Vi sänder allt från brandtal och samtal till ljudkonst, poesi, dj-set och konserter. Värdar under dagen är Yolanda Aurora Bohm Ramirez, Sara Parkman, Mona Camara Sylvan och tidningen Brand. Dessutom blir det gästspel från Kontext press, sjukvårds– och förortsaktivister och internationella grupper som berättar om hur de organiserar under covid-19. Förhoppningen är att det kan kännas lite mindre ensamt för alla som lyssnar.

Vi tror också att rådande omständigheter tvingar oss till att tänka om vad ett första maj kan vara. Samtidigt som detta aldrig kan jämföras med kraften i att samlas på gatorna, hoppas vi att det kan vara en möjlighet att formulera nya vägar framåt i en tid då det traditionella 1 maj-firandet riskerar att ritualiseras och fastna i nostalgiska hjulspår.

Hur kan vi hitta en kollektiv styrka fast vi sitter isolerade?

Det är en stor utmaning och vi får pröva oss fram. Men faktumet att hela världen går igenom denna mycket speciella erfarenhet samtidigt skapar ju en potentiell global solidaritet. Det känns viktigt i det läget att stärka internationella nätverk och samarbeten, bygga ny infrastruktur på internet och alternativmedia samt kunskapsutjämna över nations- och kommungränser. Samtidigt blir ju även den lokala ömsesidiga hjälpen livsviktig, vilket vi ser redan nu i hur olika grannskap organiseras och stärks. Kanske blir vi fler som får syn på våra närområden och de resurser, tillgångar och motståndsfickor de alla innehåller.

Vilka frågor är viktiga att lyfta just nu?

Samma frågor som alltid, egentligen – en total omstrukturering och omfördelning av våra gemensamma resurser. Självklart blir frågor som basinkomst, inställda hyresinbetalningar samt stopp för alla vräkningar och deportationer extra aktuella, liksom en stärkt välfärd och sjukvård. Krisen har redan visat hur stora omställningar som tidigare verkat omöjliga nu blir oundvikliga. Det finns inget önskvärt normaltillstånd att återgå till – det som kallas för det “normala” är det misslyckade nyliberala samhällsexperimentet som manifesterar sig som en permanent kris. Det är ett utmärkt läge att drömma stora drömmar, ta i ända från tårna, kräva en klimatomställning och omstrukturering vår produktion, våra städer och våra liv.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu