Om

Anarki och jävlar anamma sedan 1898!

Brand är en anarkistisk tidning, av och för den utomparlamentariska vänstern. Vi ger ut fyra tryckta nummer om året, samt ytterligare texter och podcasts här på hemsidan. Fokus för innehållet är aktivism och sociala rörelser samt politisk teori och debatt.

Vi som gör Brand är ett demokratiskt redaktionskollektiv där alla arbetar helt ideellt. Vi står oberoende från alla partier och andra politiska organisationer. Tycker du att det finns utrymme att förbättra tidningen? Välkommen att hjälpa till, vi behöver alltid fler illustratörer, skribenter, redaktörer och korrekturläsare.

Kontakt

För prenumerationsfrågor: skriv till brand@natverkstan.net

Använd formuläret nedan för att kontakta redaktionen med frågor som inte handlar om prenumeration. Vi finns även på Twitter, instagram och Facebook.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Var med i Brand!

Vi tar emot texter av alla slag så länge de inte är för långa. Tidigare erfarenhet spelar ingen roll, vi bedömer bara om det kan passa i tidningen. Det kan vara ett reportage, en analys, en skröna, eller något du bara måste säga. Är du osäker på om det kan passa i Brand? Hör av dig till oss och pejla läget! Vi hjälper gärna till med texterna, oavsett om du är erfaren eller nybörjare.

Vi tar emot serier och dikter. Är du osäker på om det kan passa i Brand? Hör av dig till oss och pejla läget.

Vill du recensera, skriv till oss och berätta lite om dig själv så kan vi skicka en bok. Vi tar också emot recensioner av annat än böcker. Vi vill ha människor med och utan skriverfarenhet. Vi hjälper gärna till om du är ovan att skriva.

Hur skriver man en text till Brand?

 • Skriv i Brand det du inte skulle få skriva i andra tidningar. Tänk stort, tänk fritt, säg vad du vill!
 • Försök att skriva så de flesta förstår. Om du inte riktigt begriper vad du menar själv, så gör nog inte andra det heller. Hellre talspråk än akademiska.
 • Brand är en anarkistisk tidning. Vi utgår från politisk kamp och vill gärna att texterna ska inspirera till detta. Man behöver inte vara anarkist, alla som är kämpande vänster i bred bemärkelse är välkomna.
 • Försök att inleda konkret, utgå från verkligheten. En bra text börjar med det konkreta och lägger abstraktionerna i slutet.
 • Om du trasslar in dig, försök att sammanfatta det du vill säga på två-tre meningar och utgå sedan från detta. En bra idé är att förklara idén för en kompis, då faller sig orden ofta naturligt.
 • Skriv för att du har något viktigt att säga till andra! Har du något viktigt att säga kan du skicka en ofärdig text, vi kan hjälpa till med den, men det krävs isåfall att du också är beredd att lägga ner lite tid.
 • Alla på Brand jobbar gratis, vi betalar inte för texter. Men du får såklart en tidning.
 • Vi kan inte lova att texter som skickas in kommer med i tidningen. Eftersom vi jobbar gratis kan det ta ett tag innan vi svarar, det beror vanligtvis inte på att vi inte gillar texten.
 • När texter inte kommer med är det oftast för att poängen är oklar.
 • Om du undrar om en text passar i Brand, skriv och fråga!

Historia

Brand har getts ut sedan 1898. Tidningen har haft olika skepnader och olika redaktioner, men har alltid förknippats med hög kvalitet och samhällsomstörtande verksamhet. Bland tidningens skribenter och redaktionsmedlemmar genom tiderna återfinns många nyckelpersoner inom den svenska litteraturen.

Från början gavs Brand ut av de så kallade “ungsocialisterna”, en samling anarkister som bildade ett socialdemokratiskt “ungdomsförbund” (ledande medlemmar var en bit över 30) 1897. Ledande medlemmar bland ungsocialisterna uteslöts sedan 1908, inklusive Hinke Bergegren som då var redaktör för Brand – sedan dess saknar tidningen alla band till socialdemokratin. Vi har genom åren utstått olika former av statlig repression, inklusive rena förbud i flera omgångar. Senast år 2001 stod Brand inför rätta, men friades den gången.

Återförsäljare

Sverige

STOCKHOLM
Söderbokhandeln, 
Götgatan 37, Stockholm
Bokhandeln Info,
Tjärhovsgatan 46, Stockholm
Hållplatsens T&T,
Folkungagatan 112, Stockholm
Turteatern,
Lågskärsvägen 13, Kärrtorp
Moderna Museets Butik,
Exercisplan 4, Stockholm
Press Stop söder,
Götgatan 31, Stockholm
Aspuddens bokhandel,
Hägerstensvägen 130, Hägersten

MALMÖ
Bokkafe Amalthea 
Kristianstadsgatan 41C, Malmö,
Antikvanti 
Hantverkaregatan 20, Malmö
Tidskriftsbutiken Malmö,
Södra Förstadsgatan 18, Malmö
Malmö Konsthalls bokhandel
S:t Johannesgatan 7, Malmö
Page 28
Karlskronaplan 11, Malmö

GÖTEBORG
Syndikalistiskt Forum 
Linnégatan 21, våning 3, Göteborg
Spättans Antikvariat
Andra Långgatan 49, Göteborg

LUND
India Däck Bokcafé, 
Stora Algatan 3, Lund

KARLSHAMN
Antikvariat Bode Carlshamn,
Ronnebygatan 15, Karlshamn

JÖNKÖPING
Bokkafeet i Jönköping, 
Svavelsticksgränd 7, Jönköping

SANDVIKEN
Sandviken LS Bokkafe,
Box 226, 811 23 Sandviken

SUNNE
Direkten Sunne
Järnvägsgatan 17, Sunne

UMEÅ
H:ström Antikvariat och bokhandel
Skiftesvägen 6, Umeå
Bokcafe Angbett
Ekonomistråket 6, Umeå

Utomlands

KÖPENHAMN (DANMARK)
Internationalt Forum,
Griffenfeldsgade 41, Denmark

MOSS (NORGE)
Audiatur – Nettbokhandel,
Henrik Gerners gate 12, Moss

MILANO (ITALIEN)
Siap International Srl,
Via Chiossetto 18, Milano

Övriga

Distros
Agera distribution

Återförsäljare över internet
Fri Programvaru Syndikatet

About Brand

Brand (eng: “Fire”) is a magazine by and for the extraparliamentary left in Sweden, in print since 1898. It’s a quarterly publication focusing on activism, social movements, political theory and debate. It has no affiliation to any political party or organization.