Gnistor

Mirjam Katzin & Annika Nilsson; Rolf Skoglund

Ett kolonialt projekt som skiljer sig?

2023-12-28 

Mirjam Katzin och Annika Nilsson från Krakelpodden replikerar på en tidigare text av Rolf Skoglund i debatten om Israel, Palestina och antisemitism. Skoglund svarar direkt.

Bebyggelse i jerusalem
BAM

Vila i strid

2023-12-21 

Så länge vi stred var vi fria, men fria att vila var vi aldrig Och den som inte vilar överlever inte striden Såg ni oss falla, följde ni våra rörelser mot marken Var ni där när vi drog vår sista suck La ni fingrarna mot vår halspulsåder Stängde ni våra ögon, korsade ni våra armar […]

Abstrakt illustration

Toni Negri in memoriam

2023-12-17 

Till minne av Antonio Negri, en kamrat som genom årtiondena ständigt hållit hoppet om revolution levande.

Rolf Skoglund

Två folk, två sidor?

2023-12-12 

”Kan israelkritik vara antisemitisk” frågade ett nyligt avsnitt av Krakelpodden, som gick till hårt angrepp mot en text som publicerades här på Brands hemsida. Nu svarar skribenten.

Brand

Livet på paus på Västbanken

2023-11-26 

I skuggan av Gaza: våldet från ockupationsstyrkor och bosättare har eskalerat kraftigt på det ockuperade Västbanken under oktober och november. Brand har pratat med Bissan, en palestinier från Nablus numera bosatt i Ramallah som i många år deltagit i olika sociala rörelser.

Rolf Skoglund

Mittenvänsterns båda sidor

2023-11-12 

Det är fel med folkmord, men enligt många debattörer får det inte gå för långt åt andra hållet heller. Vad får dem att tveka om bosättarkolonialismen?

Brand

Bryta barriären – Rapport från transnationellt aktivistmöte i Bologna

2023-11-07 

Helgen den 27-29 september samlades närmare 200 aktivister från 20 olika länder under bar himmel på en innergård i centrala Bologna. Mötet utlystes av Transnational Social Strike Platform (TSS Platform, se Brand #2 2017 för mer om konceptet social strejk), ett nätverk som sedan ett första möte i Polen 2015 arbetar för idéutbyte mellan olika […]

Sai Englert

Förestående folkmord

2023-10-18 

Israel förbereder ett folkmord i Gaza. Man gör det inte diskret. Man upprepar sin avsikt dagligen, gör den känd för omvärlden i såväl ord som handling. Den israeliska försvarsministern Yoav Gallant har beskrivit Gazas invånare som ”djur i människohamn” [Khayot-Adam], i samband med att han tillkännagav att Israel stänger av vatten, bränsle, elektricitet och mat till hela den blockerade remsan.