Den fascistiska svärmen i Storbritannien
Förra månaden skakades Storbritannien av rasistiska pogromer riktade mot bland annat moskéer och flyktingboenden. Brand har intervjuat en brittisk antifascist om vad som hände och vad som händer nu.
Förra månaden skakades Storbritannien av rasistiska pogromer riktade mot bland annat moskéer och flyktingboenden. Brand har intervjuat en brittisk antifascist om vad som hände och vad som händer nu.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson Fyra döda Den 13 juli i år dog den fullt friske och simkunnige Hamid Raza vid 30-års ålder i samband med ett bad strax utanför Skellefteå. Hans död har i dagarna blivit riksnyhet, då dödsorsaken ännu inte kunnat fastslås och fallet nu utreds i relation till hans arbetsplats. Hamid är […]
Regeringens svar på upploppen i Nya Kaledonien är förvillande likt dess svar på de urbana uppror som ägde rum sommaren 2023. Makthavarna återanvänder gamla metoder – från repression till avpolitisering av den yngre generationen – vars koloniala ursprung är svårt att ta miste på.
Den 17 april satte studenter på Columbia University i New York upp ett tältläger på univeristetets gräsmatta och döpte det till Gaza Solidarity Encampment. Efter ett halvår av folkmord i Gaza krävde de att universitetet avslutade sina akademiska samarbeten och ekonomiska relationer med Israel och företag investerade i den israeliska krigsmaskinen. Studenterna på Columbia gick i bräschen för vad som har kommit att bli en internationell studentrörelse för bojkott, avinvesteringar och sanktioner mot Israel. Kampen för Palestinas frihet är en global solidaritetsrörelse som nu nått svenska universitet. För Brand delar personer inblandade i tältlägren och ockupationer på Columbia, Northwestern University och University of Chicago med sig av sina erfarenheter.
Efter naziattacken mot antifascister i Stockholm i veckan enas mittenvänstern i att fördöma händelsen, men också i att vända sig till Tidöregeringen för att göra gemensam sak mot “extremismen”. Rolf Skoglund funderar på var den antifascistiska skiljelinjen egentligen går.
I Göteborg pågår en kamp om våra drömmar. Johannes Malmgren rapporterar från Drömmarnas kaj, där drömmarnas produktionsvillkor står på spel.
Mirjam Katzin och Annika Nilsson från Krakelpodden replikerar på en tidigare text av Rolf Skoglund i debatten om Israel, Palestina och antisemitism. Skoglund svarar direkt.
Så länge vi stred var vi fria, men fria att vila var vi aldrig Och den som inte vilar överlever inte striden Såg ni oss falla, följde ni våra rörelser mot marken Var ni där när vi drog vår sista suck La ni fingrarna mot vår halspulsåder Stängde ni våra ögon, korsade ni våra armar […]
Till minne av Antonio Negri, en kamrat som genom årtiondena ständigt hållit hoppet om revolution levande.
”Kan israelkritik vara antisemitisk” frågade ett nyligt avsnitt av Krakelpodden, som gick till hårt angrepp mot en text som publicerades här på Brands hemsida. Nu svarar skribenten.