Gnistor

Ilyes Ramdani

Kolonialismens demoner i Nouméa och Nanterre

2024-06-23 

Regeringens svar på upploppen i Nya Kaledonien är förvillande likt dess svar på de urbana uppror som ägde rum sommaren 2023. Makthavarna återanvänder gamla metoder – från repression till avpolitisering av den yngre generationen – vars koloniala ursprung är svårt att ta miste på.

Brand

Till de svenska tältlägren: Lärdomar och råd från de amerikanska studentockupationerna

2024-05-25 

Den 17 april satte studenter på Columbia University i New York upp ett tältläger på univeristetets gräsmatta och döpte det till Gaza Solidarity Encampment. Efter ett halvår av folkmord i Gaza krävde de att universitetet avslutade sina akademiska samarbeten och ekonomiska relationer med Israel och företag investerade i den israeliska krigsmaskinen. Studenterna på Columbia gick i bräschen för vad som har kommit att bli en internationell studentrörelse för bojkott, avinvesteringar och sanktioner mot Israel. Kampen för Palestinas frihet är en global solidaritetsrörelse som nu nått svenska universitet. För Brand delar personer inblandade i tältlägren och ockupationer på Columbia, Northwestern University och University of Chicago med sig av sina erfarenheter.

Rolf Skoglund

Vem är terrorist?

2024-04-28 

Efter naziattacken mot antifascister i Stockholm i veckan enas mittenvänstern i att fördöma händelsen, men också i att vända sig till Tidöregeringen för att göra gemensam sak mot “extremismen”. Rolf Skoglund funderar på var den antifascistiska skiljelinjen egentligen går.

Mirjam Katzin & Annika Nilsson; Rolf Skoglund

Ett kolonialt projekt som skiljer sig?

2023-12-28 

Mirjam Katzin och Annika Nilsson från Krakelpodden replikerar på en tidigare text av Rolf Skoglund i debatten om Israel, Palestina och antisemitism. Skoglund svarar direkt.

Bebyggelse i jerusalem
BAM

Vila i strid

2023-12-21 

Så länge vi stred var vi fria, men fria att vila var vi aldrig Och den som inte vilar överlever inte striden Såg ni oss falla, följde ni våra rörelser mot marken Var ni där när vi drog vår sista suck La ni fingrarna mot vår halspulsåder Stängde ni våra ögon, korsade ni våra armar […]

Abstrakt illustration

Toni Negri in memoriam

2023-12-17 

Till minne av Antonio Negri, en kamrat som genom årtiondena ständigt hållit hoppet om revolution levande.

Rolf Skoglund

Två folk, två sidor?

2023-12-12 

”Kan israelkritik vara antisemitisk” frågade ett nyligt avsnitt av Krakelpodden, som gick till hårt angrepp mot en text som publicerades här på Brands hemsida. Nu svarar skribenten.