David Graeber in memoriam

2020-09-03

David Graeber med en kamrat i yazidiska motståndsrörelsen mot Daesh

Det är med sorg och bestörtning vi i redaktionskollektivet Brand tar emot nyheten om David Graebers alltför tidiga död. Graeber dog i Venedig igår den 2 september. Han blev 59 år gammal.

David Graeber växte upp i New York med politiskt radikala föräldrar, hans far var med i internationella brigaderna i spanska inbördeskriget och hans mor var aktiv i textilarbetarfacket. Han blev anarkist i tonåren och blev efter millennieskiftet en tongivande intellektuell och aktivist i rörelsen, bland annat i alterglobaliseringsrörelsen samt Industrial Workers of the World. Han har varit verksam som forskare inom antropologi och skrivit en rad böcker som haft omfattande inflytande även långt utanför frihetliga sammanhang. Bland annat har han skrivit om direkt aktion, skuldsättning, byråkrati och meningslöst arbete. Tillsammans med sin hustru Nika Dubrovsky drev han projektet Anthropology for kids.

I Brand har vi publicerat en text av honom i nummer 4 2011, och senast i förra veckan var han citerad i en artikel vi lade upp på hemsidan.

Vila i frid och tack för allt.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu