Facebooks åsiktsförbud och den kommande digitala censuren

2020-08-26

Den 10 augusti stängde Facebook av CrimethInc.org som författat texten nedan, tillsammans hundratals andra sidor tillhörande medieprojekt, musiker, aktivister och lokala grupper som associeras med den anarkistiska ideologin. Facebook erkänner att inget av dessa bannade kontona har haft någon roll i att initiera våld. Dock har ramat in vågen av avstängningar som hårdare tag mot sidor som de menar har indirekta ”band till våld”—och har med denna förevändning stängt av fascistiska miliser tillsammans med antifascistisk media, utan att gå ut med siffror kring hur många från varje grupp. Denna likställning målar upp en falks ekvivalens mellan de som organiserar nazistiska och fascistiska attacker och de som organiserar sig för att skydda sina communities från just dessa attacker.

Facebook har med detta tagit ett tydligt ställningstagande på Trump-administrationens sida genom att tysta regimkritik. Om detta beslut inte utmanas så kan det bli ett prejudikat som möjliggör fortsatt repression mot aktivister. Vilket i sin tur kommer att ge kraft åt högerextremister och myndigheter att rikta repression mot oss även offline. För att uppmärksamma detta uppmanar vi alla att skriva under och dela med oss av denna protestlista:

https://www.change.org/p/stand-with-anarchist-publishers-banned-by-facebook
Instagrammaterial:
https://www.instagram.com/p/CEIZjoJAARR/


Under förevändningen att de är “våldsbejakande” har Facebook nyligen tagit ned ett flertal sidor och grupper de tror är kopplade till antifascistiska och anarkistiska medieprojekt, bland andra crimethinc.org och itsgoingdown.org. Detta har självklart ingenting att göra med att hindra våld utan allt att göra med repression mot sociala rörelser och de medieprojekt som rapporterar om dem.

I månader har Donald Trump i en serie inlägg på sociala medier begärt detta tillslag, inlägg som gått ut på att beskylla anarkister och antifascister för den våg av protester som svept över landet i respons mot det grova polisvåldet i USA. För ett decennium sedan stoltserade Facebookrepresentanter öppet med plattformens roll i det egyptiska upproret—Idag visar de istället hur ivriga de är i att springa maktens ärenden i att skydda status quo.

Att definiera våld är aldrig något neutralt. Enligt Facebooks definition är det inte våld när polisen mördar tusentals personer varje år när de vräker, kidnappar och fängslar miljoner amerikaner—det är inte våld när en regeringsföreträdare beordrar att släppa bomber på civila—men det är “våld” att förhindra nazister från att storma en demonstration, eller att kasta tillbaka en tårgasbehållare mot polisen som sköt den. Att kväva de röster som kämpar för att skydda sina samhällen från institutionellt och rasistiskt våld innebär att normalisera våld så länge det utövas av en institutionaliserad makt.

Att klumpa ihop anarkister och anti-fascister med högerextrema beväpnade miliser som stöttar Trumpadministrationen kan inte kallas annat än en desinformationskampanj. Det är samma strategi som Trumps justitieminister William Barr ägnar sig åt när han grundade justitiedepartementets nya specialstyrka mot “regeringsfientliga extremister” som siktar in sig lika mycket på organiserade fascister som antifascister. I fallet med justitiedepartementet så möjliggör det dem att peka på högerextrema våldsutövande miliser för att kräva resurser att kuva precis de krafter som står i frontlinjerna för att skydda sina samhällen och gemenskaper mot dessa milisers attacker. Barr och Trumpadministrationen ger sig nu även ge sig på Black Lives Matter med samma typ av skenmanöver genom att kalla dem “racially motivated extremists” och således kunna likställa dem med nynazister.

Efter mordet på antifascisten Heather Heyer av en självutnämnd fascist vid demonstrationen mot mobiliseringen “Unite the Right” i Charlottsville växte det en stark gräsrotsorganisering för att tvinga bort fascister och vit makt-sidor från sociala medier. Nu kommer istället krav på deplatformering från ett etablissemang som känner sig pressat av en nationell dialog om statens våld och förtryck. Det här är en motoffensiv mot de medier som publicerade perspektiv från Heather Hayers kamrater i Charlottsville. Det är inte en tillfällighet att denna offensiv kommer i samband med att Trump sätter in federala styrkor mot demonstrationerna i Portland. Det är inte heller en tillfällighet att avstängningen sker bara dagar efter att en högerextrem talesperson nämner just crimethinc.com och itsgoingdown.org som hot i ett senatsförhör.

Medan högerextrema grupper tillåts fortsätta att organisera sig på Facebook och skrida farlig desinformation om Covid-19 så följer Facebook istället Trumps pipa och tystar samhällskritik. Och märk väl, om detta går obemött så kommer det inte sluta här. Dess då längre censuren av sociala rörelser-nära media tillåts gå dess då djupare kommer sådan censur att tränga in i varje vrå av samhället. Det kommer att börja forma vad som är möjligt att tänka, och vad som är möjligt att drömma.

Om det på något vis oroar dig så använd alla tillgängliga medel för att sprida denna nyhet. Facebook bör inte kunna bestämma vad som utgör ansvarsfull yttrandefrihet. Tillsammans, och i solidaritet, kan vi skapa en bättre värld. En värld där ingen med gott samvete ska behöva gå rädd för att fascister, regeringar eller internationella mångmiljardföretag ska hota eller tysta dem.

CrimethInc. är det fria samhällets poeter och intellektuella. Om anarkistisk media har något sammanhängande tema så är det drömmen om ett samhälle där organiserat våld och hotet om systematiskt våld inte existerar. Ett samhälle där det grupper av män med påkar, vapen och bomber aldrig skulle kunna hota andra. Det är inte bara en legitim politisk position, det är en vital och nödvändig sådan. Ingenting är tänkbart med våldsamt än att berätta för oss—och speciellt våra ungdomar—att vi är portade från att ens drömma om en fridfull, omhändertagande, värld.

David Graeber, författare till Debt: The First 5000 Years, och professor i antropologi vid London School of Economics. I respons till nyheten om Facebooks censur

CrimethInc

Original: crimethinc.com/2020/08/19/on-facebook-banning-pages-that-support-crimethinccom-and-the-digital-censorship-to-come

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu