Staden och kapitalet – den här affären luktar skit

2015-11-08

Walla scen, Mariagården i Rosenlundsparken och inte minst Sorgenfri. Dessa kamper har allt med varandra att göra. Det krävs inga omvägar för att förstå att det handlar om bortträngning av oönskade samhällsklasser och uttryck, av de som inte passar med stadsdelens nya image, kapital och status. Ockupationen i Högdalen tidigare i år var även den en viktig och lärorik händelse i vår historia av motstånd mot repressionen av de ”kapitalsvaga”. För en vecka sedan besökte Högdalens vänner Globen och säljstarten av de tremiljonerslägenheter som ska ersätta det nu demolerade Högdalens folkets hus.

Förra söndagen startade Veidekke försäljningen av de första bostadsrätterna i Teaterkvarteret i Högdalens Centrum. Säljstarten skulle ha ägt rum redan under våren på Fria teatern i Högdalen, men ställdes in på grund av Högdalens Vänners ockupation. VIP-säljstarten hade nu flyttats till Quality Hotel Globen och Högdalens Vänner var på plats. Antingen hade Veidekke skitit på sig, eller så fanns fler motståndare på plats, för i möteslokalen spreds en omisskännlig doft av bajs.

veidekke1

Veidekkes flagga såg liten och blek ut bredvid Högdalens Vänners banderoll. I hotellfoajén mötte Nordea, Svensk Fastighetsförmedling och Veidekke upp i rödrutiga skjortor med goodiebags, mjukglass och popcornmaskin. Enligt Veidekke hade 1 500 personer anmält sig till söndagens tre möten, där Veidekke, mäklaren och arkitekten under en halvtimme presenterade företaget, området och de nya husen. Högdalen presenterades som ett av få väl bevarade abc-områden, ett område som har allt – kultur, teater, simhall, gym, nära till buss och tunnelbana, butiker och restauranger – och ett område där de boende trivs.

 veidekke2

Att Veidekke valt att riva skolan, själva navet i abc-området, och den tillhörande mosaikkonsten som nu ligger i spillror på rivningstomten, nämndes inte. Inte heller att staden som sålde skolan till Veidekke samtidigt försökte ta död på teatern genom minskade anslag. I stället säljer nu Veidekke lägenheterna med slogans som ”1 teater som närmaste granne” och ”12 min till SoFo”.

veidekke3

I Veidekkes säljmaterial finns en karta över Högdalens centrum, där några av butikerna (Högdalens Fisk och Delikatesser, Systembolaget och Andra Varvet second hand), en restaurang (Babas Hamburgare) och båda kaféerna är utmärkta – men ingen av pubarna eller de andra restaurangerna och butikerna. 

veidekke4

Som vanligt gavs inget utrymme för frågor under presentationen. I stället fick vi mingla i foajén med våra frågor efter mötet. En av Veidekkes representanter förklarade att det var lite obehagligt att Högdalens Vänner valt att gå in i huset i somras, men att det lugnat ner sig nu, att de nog var mest upprörda över rivningen. Han menade att många är bakåtsträvande, nostalgiska och rädda för förändring och att det verkar finnas en oro över vilka som ska flytta in, att det kanske är en annan befolkning än de som bor i Högdalen idag. Han pratade också om att affären ifrågasatts och inte varit tillräckligt transparent, men att Stockholms stad enligt honom tillhör de bästa…

Tacka fan för att Veidekke är nöjda med Stockholms stad. De har fått köpa en fullt fungerande byggnad på 9 000 kvm och 16 000 kvm mark runtomkring för ynka 35 miljoner.  Det motsvarar knappt 2 187 kr/kvm (eller 120 285 kr för en tvåa på 55 kvm). Staden har hemligstämplat det dokument som beskriver hur stor tilläggsköpeskillingen kan bli (den kan bli noll), skrivit att byggnaden är i dåligt skick utan några bevis på det, tillåtit rivning av den befintliga byggnaden och godkänt en ny detaljplan av området, trots att det bara innehåller bostadsrätter och ev. två butiker/kaféer – det är vad som blev kvar av Veidekkes löfte om att utöka centrumverksamheten (som staden byggde godkännandet av detaljplanen på). 

När nu Veidekke startar försäljningen av 91 lägenheter i ett 16 våningar högt hus är det till en kostnad av  60 000 kr/kvm (eller  3 300 000 kr för en tvåa på 55 kvm) +  3321 kr/månad.

veidekke5

  /Högdalens Vänner

Imorgon: Inbjudan till möte om Högdalens framtid

Läs också om men framför allt BESÖK och STÖD den pågående ockupationen av Walla scen!

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu