Nummer 4, 2021 – Det enda Alternativet

Varför förlorade vänstern slaget om internet? Hur gick det till när vi lät en flod av tyckonomer, influencers och mer eller mindre vänsterinriktade tyckare ta upp det utrymme där en genuin, vänsterprogressiv debatt och organisering kunde ha frodats? Hur mycket självdistans kan man ha och fortfarande stå för något? Det enda alternativet startades inte för att besvara några av dessa frågor. Det enda alternativet startades som en plats för en grupp aktivister – där några kände varandra sedan tidigare, men de flesta inte – att skriva texter, utveckla idéer, trolla högern och ha roligt tillsammans.

Vi hängde alla i samma gruppchatt på Twitter. Efter ett tag började vi tröttna på att alla skämt och intressanta diskussioner försvann spårlöst långt bak i chattloggarna, och bestämde oss för att starta en blogg. Vi ville fånga stämningen i chatten, där slag under bältet mot politiker och tyckare blandades med diskussioner om vänsterns dåtid, nutid och framtid. Resultatet blev en blogg, och nu ett nummer av Brand.

Går det att ha en blogg 2021? Vi vet inte, men vi tyckte att det var kul och vi hade inget att förlora på att testa något nytt.

Men det handlade inte om att delta i någon sorts tyckonomi, utan om att ifrågasätta dess grunder och vägra erkänna tyckarna som något annat än lustiga clowner att driva med.

Under 2010-talet blev vänstern på internet mer och mer besatt av individer och influencers. Vi valde istället att vara anonyma. Anonymiteten har många aspekter. Den gör det möjligt att provtänka, experimentera, att vara en karaktär i stället för att bygga en karriär.

I det här numret har vi samlat några texter från bloggen som vi tycker fångar kärnan i vad allt handlar om: att överge käpphästar, att vägra delta i debatten på någon annans villkor, att släppa losermentaliteten och att stå upp för det som gjorde internet roligt och intressant till en början.

Det är texter som besvarar andra, kanske lika viktiga, frågor: Hur respekterar man bäst en elsparkcykel? Vilken Lushprodukt fungerar bäst mot pepparspray? Vad är egentligen ”klassisk marxism”? Hur fildelar man? Och hur kort är Hanif Bali?

Vi hoppas att texterna i det här numret kan inspirera andra till att göra saker som känns kul även om man inte har någon plan.

En kommentar på “Nummer 4, 2021 – Det enda Alternativet

  1. Jag tycker att texten om hur en person kan förstöra trivseln i en vängrupp var träffande. Årtionde efter årtionde så har den svenska anarkismen varit en grej för studerande 15-30 åringar. Sedan blir de som folk är mest. Anarkismens framtid anser jag vara tekniker för vanligt folk för att utrota förtryck och hierarkier. Inklusive härskartekniker. Organisationer med framtiden för sig är anarkafeminismen och rådsanarkismen, den sista var stor i Frankrike under sent 1940-tal och kom aldrig då till Sverige. Att avskaffa staten är att avskaffa rösträtten för alla. Något som massorna aldrig går med på. Då är det bättre att utveckla anarkismen för organisationer och folkrörelser. Anarkisten Bob Black är intressantast nu men han verkar acceptera kapitalism. Kapitalism är en omöjlighet inom anarkismen. Alla är lika delägare. Alltså Bakunin. En skatt till medborgarlön och avgiftsfri sjukvård får man leva med för att det inte ska bli anarkokapitalism/ultraliberalism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.