Text: Nummerredaktionen

A som i AFA

AFA I
Antifascistisk Aktion (AFA) är ett landsomfattande nätverk som bildades i september 1993. Vi anser att fascismen måste bekämpas både ideologiskt och fysiskt, i alla dess former varhelst den visar sig. Vi har en frihetlig socialistisk grundsyn och ser oss som en del av en bredare militant utomparlamentarisk vänsterrörelse. Vi samlas i kamp mot sexism, fascism, kapitalism och homofobi.
— antifa.se (2023)

AFA II
Bloggaren, Isabella Löwengrip, 18, kallar programmet för ”kommunistskit.”
– Jag tycker det är fel att man fortfarande visar socialistprogram, det tydligt röda genomsyrar hela programmet. […] Karl-Bertil är dåtidens AFA (Antifascistisk aktion i Sverige). Han tar lagen i egna händer. Isabella Löwengrip tycker att kapitalisterna i serien beskrivs som stora tjocka män.
— Isabella “Blondinbella” Löwengrip, Expressen (25 december, 2008)

Autonom I 
Den autonoma miljön vill ha ett klasslöst och ekonomiskt jämlikt samhälle. Förespråkar solidaritet och ett generöst flyktingmottagande.
Säpos årsbok, (2015)

Autonom II
Svarta katter har haft ett flertal olika betydelser genom historien och i olika kulturer. De har betraktats som bland annat magiska och otursbringande. Katter förekommer frekvent och med positiva konnotationer i heraldisk tradition, där katten betraktas som ett djur som är svårt att fånga eller begränsa, och på så sätt står för frihet.
Den autonoma miljön – en kunskapsöversikt, Rapport av Center mot våldsbejakande extremism (2021)

Fascism I
Den där var med i kriget och dödade folk, den där har slagit folk med batong och tvingat i dem ricinolja, den där angett en massa människor, den där ha låtit sin egen mor svälta, i det där huset har de torterat och mördat folk, på den där stenen har de marscherat och gjort fascisthälsningen, där borta har de misshandlat folk med käppar, de där har blivit rika genom att andra har blivit fattiga, den där bilen kunde de köpa för att de sålde bröd med marmorpulver och skämt kött på svarta börsen, det där slakteriet hade inte funnits utan kopparstölder och inbrott i godstågen, den där baren har kopplingar till Camorran, till smugglare och ockrare. 
— Elena Ferrante, Min fantastiska väninna (2011)

Fascism II
“She thinks I’m a fascist?! I don’t control the railways or the flow of commerce!”
— Barbie, ur Greta Gerwig & Noah Baumbach, Barbie (2023)

Antifascism I
När vi skriker INGA FASCISTER PÅ VÅRA GATOR så måste vi mena det vi säger (…) inte en millimeter, inte en sekund ska de ha – gatorna, offentligheten, den friska luften och den fria debatten, allt detta är vårt, kloakerna är deras och där ska de stanna. Om ens där.
Krossa fascismen, Brand (1992/3)

Antifascism II
All of you fascists bound to lose:
I said, all of you fascists bound to lose:
Yes sir, all of you fascists bound to lose:
You’re bound to lose! You fascists:
Bound to lose!

People of every color
Marching side by side
Marching ’cross these fields
Where a million fascists died
You’re bound to lose
You fascists bound to lose!
— Woody Guthrie, All you fascists bound to lose (194X)

Generationer I
Många aktivister uppfattar sig som själva som utvalda och speciella, som om de har en historisk uppgift att utföra. De flesta av de intervjuade har börjat sina karriärer i mycket unga år och deras övertygelse har successivt förvandlats till en besatthet. Somliga aktivister tillhör familjer där det finns en familjetradition av aktivism inom den här typen av rörelser. Den är barnbarnen till 30-talets nationalsocialister
— Heléne Lööw, Nazismen i Sverige 1980-1999, (2016)

Generationer II
Mussolini var en godhjärtad diktator. Han dödade aldrig någon. Som mest kunde han skicka någon till internering. En slags semester.
— Silvio Berlusconi, 2003

Golare I
”Man pratar om er som folkförrädare, fjantar, soyboys och rödingar. Det är en väldigt skev syn som ändrats av mig på grund av alla attacker jag fått och hetsen som gick i Kungälv. Ni var väldigt hårdföra där och utan poliser skulle troligtvis inte ens med sköldbärarna NMR kunnat vinna en strid. Ni var många fler också.”
— Avhoppare

Golare II
”Han vet också att han inte är så bra på att slåss som han alltid hävdar i radio, så han vill inte att det ska synas öppet att han får eventuellt stryk.”
— Avhoppare

Golare III
“Anledningen till att jag var med i NMR var att jag var ung och dum och trodde att jag var kär. Nu vet jag bättre.”
— Avhoppare

Oberoende nationalister
Minnesmarscherna i Salem, som startade år 2000, innebar att en ny variant av högerextrem rörelse började ta form. Den skulle skilja sig kraftigt från 90-talets vitmaktrörelse, där musiken och subkulturen var det sammanhållande. Nytt var uppbyggandet av permanenta och formaliserade organisationer: Svenska motståndsrörelsen, nationalsocialistisk front, Nordiska förbundet och nationaldemokraterna. Det organisationsprojekt som fått störst framgång har däremot inte varit vare sig permanent eller formellt, utan har haft en mer flyktig och nätverksliknande karaktär. Vi kallar denna form “oberoende nationalister”.
— AFA Dokumentation, Brunt! Nationalistisk och nazistisk mobilisering i vår närmaste omvärld under efterkrigstiden (2007)

Fascistisk miljö
Under attentatsvågen mot flyktingförläggningar fanns ett samspel mellan det organiserade och oorganiserade våldet, där ryktesspridning skapade spänningar på olika orter och flyktingförläggningar sattes i brand. Ur denna brygd växte en militant vit makt-rörelse fram som bejakade detsamma vit makt-skrifter som informerade Mangs. Under den tid moskéerna brann och Mangs bedrev sitt raskrig flyttade ryktesspridningen ut på sociala media.[…] För Mangs blev den miljön viktig, förmedlade en bild av att handla en del av något större, att raskriget hade stöd.
— Mathias Gardell, Raskrigaren – Seriemördaren Peter Mangs (2015)

Organisering I
Säg något om torg som får oss att samlas 
Säg något om självförsvar som inte kan bestraffas 

Säg något om rörelse som förvandlar oss till många 
Säg något om historia som inte kommer att upprepas 

Säg något om strid som alltid måste utkämpas 
Säg något om seger som inte gör oss till hjältar 

Säg något om förmåga som ger oss efter behov 
Säg något om kålsupare som aldrig ska passera
— Athena Farrokhzad, No Pasaràn (2014)

Organisering II
Som en följd av de nya organisationsformerna blev många aktivister allt mer strukturerade, disciplinerade och informerade. 1994 tog t.ex. aktiva inom AFA över rodret för den anarkistiska tidskriften Brand, som stått AFA nära men tidigare dominerats av husockupantgenerationen och följande år började AFA-Stockholm sammanställa en återkommande AFA-bulletin för intern informationsspridning och debatt.
— Jan Jämte, Antirasismens många ansikten (2013)

Polisen I
Polisen är faktiskt ganska värdelös rent organisatoriskt. Man är inte som andra organisationer som Kriminalvården eller Skatteverket som klarar av att administrera saker.
— Magnus Hörnqvist, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, intervjuad i Brand (2019)

Polisen II
Vi kan inte vara helt nöjda med dagens händelser där omfattande våldsamheter har förekommit och människor kommit till skada, vilket varit vår högsta prioritet att undvika.
— Polisens kommenderingschef efter att ha beordrat polisens rytteri att rida mot hundratals demonstranter som samlats för att protestera mot Svenskarnas parti i Malmö, Aftonbladet (2014)

Våld I
If they make the Ku Klux Klan nonviolent, I’ll be nonviolent. If they make the White Citizens Council nonviolent, I’ll be nonviolent. But as long as you’ve got somebody else not being nonviolent, I don’t want anybody coming to me talking any nonviolent talk. I don’t think it is fair to tell our people to be nonviolent unless someone is out there making the Klan and the Citizens Council and these other groups also be nonviolent…. If the leaders of the nonviolent movement can go into the white community and teach nonviolence, good. I’d go along with that. But as long as I see them teaching nonviolence only in the black community, we can’t go along with that. We believe in equality, and equality means that you have to put the same thing over here that you put over there. And if black people alone are going to be the ones who are nonviolent, then it’s not fair. We throw ourselves off guard. In fact, we disarm ourselves and make ourselves defenseless.
— Malcolm X, To Mississippi Youth (1964)

Våld II
Tjänstemännen hade gott om tillfällen att skola sin blick under det att de fullgjorde sina uppgifter. Redan innan de anmodat vederbörande att visa fram sina papper kunde de skilja de besuttna acceptabla de inresetillstånd försedda från de hjälplösa och utfattiga, de utvisade, de jagade judarna, de politiskt aktiva.
— Peter Weiss, Motståndets estetik (1975-1981)

Våldtäktsindustri
Det sägs ibland att torskar inte vet att vi lever i en utsatt situation med erfarenheter av övergrepp, men ärligt talat så är det många som vet och helt enkelt tänder på det. Att torskar tror på myten om den lyckliga horan är lite av en myt i sig.
— Inte din hora (2023)

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu