Text: Nummerredaktionen

V som i vägran

"Jag vet bara att om jag vill ha en halv dag ledig och de inte ger det till mig drar jag av en rem från maskinen så att den inte fungerar och jag får min lediga tid. Jag vet inte om det kallas sabotage, men så gör jag."

Vägran
Oppressed so many for so long
We’ve ignored the facts and moved along
We gotta pump the brakes, pump pump the brakes
We gotta pump the brakes, pump pump brakes

– Refused, Pump the Brakes (1994)

Vägran II
Och nu kallar påven till korståg mot kungen av Neapel, och då stiger Jan Hus upp i predikstolen i det lilla Betlehemskapellet och predikar olydnad; han predikar kärlek, bön, även för Kristi fiender, och dundrar om att bot inte görs vare sig genom avlatspengar eller genom våldsamma korståg eller genom furstemakt. Där kom det. Orden har uttalats på nytt: varken med pengar eller makt eller furstar, samma små ord som byter form och ton men inte mål, och som när de återkommer till världen alltid rasar mot penningen, våldet och makten. De här orden kommer steg för steg att bli våra. Det tar lång, mycket lång tid för dem att bana sig väg ända fram till oss. Man hör dem fortfarande bara svagt i Jan Hus predikningar, men kanske hade man aldrig hört dem så tydligt.

– Eric Vuillard, De fattigas krig (2022)

Destituera
Destituerande makt är antitesen till konstituerande makt, eftersom den vägrar att sätta upp politiska mål. För Tronti var det mest tydliga exemplet på konstituerande makt den historiska arbetarrörelsen, med dess mål att skapa ett socialistiskt ideal. Även om det i en tidig fas av den kapitalistiska ackumulationen funnits en viss strategisk rationalitet i att föra fram socialismen som ett mål innebär de villkor dagens exploatering sätter upp att alla sådana politiska program har blivit föråldrade, vilket istället ger skäl för att istället söka ett destituerande alternativ.

– Idris Robinson, On destituent power (2022)

Arbetsmoral
Man har invänt, att med privategendomens upphävande skulle all verksamhet upphöra och en allmän lättja inträda.
I så fall måste det borgerliga samhället för länge sedan ha gått under av slöhet, ty de som här arbetar förvärvar ingenting, och de som här förvärvar, de arbetar icke.

– Karl Marx & Friedrich Engels, Det kommunistiska partiets manifest (1848)

Arbetsmoral II
A revolutionary bangin’ on my adversaries
And I love Dr. King but violence might be necessary
’Cause when you live on MLK and it gets very scary
You might have to pull your AK, send one to the cemetery
We overworked, underpaid, and we underprivileged
They love us, they love us (Why?)
Because we feed the village

– Killer Mike (Run The Jewels), Lie, Cheat, Steal (2014)

Sabotage
Pionjärerna i pipelinesabotage är det palestinska motståndet. I kölvattnet av första världskriget kastade sig europeerna och amerikanerna över oljefyndigheterna i den persiska gulfen. Det centrala industriprojektet för det brittiska protektoratet i Palestina blev konstruktionen av en pipeline, som löpte från Kirkuk, genom Jordaniens öken till norra Västbanken och Galileen vidare till raffinaderiet i Haifa, från vilken irakisk olja kunde levereras till världsmarknaden. När palestinierna reste sig och gick ut i generalstrejk 1936 – sin tids mest formidabla antikoloniala uppror – kom de mesta av aktionerna att kretsa kring pipelinen. Två månader efter strejkens start sprängde rebeller den för första gången. Under höjdpunkten av den tre år långa revolten slog de sönder den varje natt.

– Andreas Malm, How to blow up a pipeline, (2021)

Sabotage II
Jag hade aldrig hört talas om sabotage förrän jag hörde [IWW-syndikalisten] herr Boyd prata om det från scenen. Jag vet bara att om jag vill ha en halv dag ledig och de inte ger det till mig drar jag av en rem från maskinen så att den inte fungerar och jag får min lediga tid. Jag vet inte om det kallas sabotage, men så gör jag.

– IWW-agitatorn Elizabeth Gurley Flynn om en arbetare på Patersons silkesfabrik i New Jersey år 1913, citerad i Gavin Mueller, Breaking things at work (2021)

Vardagsliv
I made it in the dark like Civil War surgery
Woke up in the same air you huff, early
By twelve o’clock the whole Earth felt dirty
Street lamps stare when you walk watch the birdie
They’ll watch you walk to the store they’re recording
But didn’t record cop when he shot, no warning
Heard it go pop, might have been two blocks
Heard a kid plus pops watched cop make girl bleed
Go to home, go to sleep, up again early

– El-P (Run The Jewels), Early (2014)

Överlevande
– Äta sova dö, är det livet?

– Gabriela Pichler, Äta Sova Dö (2012)

Glädje
Sku’ en högre makt faktiskt bry sig om vad vi gör?
Man har knappast levt om man int’ har en prick i nåt register när man dör

– Vasas flora och fauna, Leevi & the Leavings (2015)

Motståndskraft
Jo, för att undvika galenskap måste man ställa de rätta frågorna
och framför allt undvika frågor som inte leder någonstans
Vi måste behärska konsten att ha humor som en strategi
men inte som flykt och förnekelse
Vi måste veta när vi är besegrade och när vi ska fortsätta
Acceptans och motstånd är en dans, man bör kunna stegen
För att undvika galenskap bör man
knyta sig själv kring något orubbligt
Något som inte kan splittras eller förflyttas

– Sorin Masifi, Staten Systrarna Dikten (2022)

Kommun
Vi levde i framtiden, i en tid då människor skulle vara mer än packdjur vars arbete och blod utnyttjas av andra människor.

– Louise Michel, La Commune (1898)

Undandragande
Uh! Open your eyes (And look within)
Are you satisfied? (With the life you’re livin’?)
We know where we’re goin’
We know where we’re from
We’re leavin’ Babylon

– Bob Marley & The Wailers, Exodus (1977)

Krig
Var jag då ensam om att vara feg här på jorden? tänkte jag skräckslagen… Ensam och övergiven mitt bland två miljoner lössläppta heroiska galningar beväpnade till tänderna? Med kaskar och utan kaskar, utan hästar men med motorcyklar som vråla eller i bilar som susa förbi, och dom sköt, intrigera, flög och kröp på knä, grävde och smet undan, tumla omkring på stigarna, smattra och smällde, inspärrade på vår jord som en dårhuscell, redo att slå allting sönder och samman, att förgöra Tyskland, Frankrike, dom fem Kontinenterna och alla som andas. Dom var galnare än hundar för dom dyrka sin egen galenskap (något som hundar aldrig gör). Ja dom var hundra, tusen gånger galnare än tusen hundar och oändligt mycket elakare! Jag hade verkligen råkat vackert ut! Jag förstod det nu, jag hade hoppat in mitt i ett apokalyptiskt korståg.

– Louis-Ferdinand Céline, Resa till natten ände (1932)

Krigsregim
Every nation, in every region, now has a decision to make. Either you are with us, or you are with the terrorists.

– George W Bush, Address to a Joint Session of Congress and the American People (2001)


Desertera
De fortsätter att fly.
De fortsätter att desertera.
Jag frågar: varför gör de det?
Kanske är de förälskade och vill inte dö, kanske har det fruktansvärda skrämt dem och de vill inte mörda. I vilket fall så har de min solidaritet, min vänskap. Bara till dem.
Alla de som deserterar får min vänskap.
Alla de som deserterar från fäderneslandet och kriget, alla de som deserterar från lönearbetet, alla de som deserterar från fortplantningen, alla de som deserterar från det politiska deltagandet.
Alla de som har förstått att cancern har ändå slukat hela organismen och söker områden för att överleva och dela i utkanten av en snabbt sönderfallande värld. Ni alla har min vänskap, jag är er medbrottsling.
För alla de andra försöker jag ha medkänsla.

– Franco Bifo Berardi, Disertate (2023)

Fred
Dessalines: When a white man makes a promise to a negro it’s only to fool him. We must kill them or they’ll kill us.
Toussaint: You can’t arrest the commissioner. It would destroy all hope of peace.
Dessalines: Peace! What peace! Peace when we go back as slaves. That is their peace!

– C.L.R. James, Toussaint l’Ouverture (1934)

Fred II
Följande dag på morgonen kom han ner mot Don mitt för Tatarsk. Han stod en lång stund och såg på sin gård, blek av glädjefylld upphetsning. Sen tog han av sig geväret och väskan och plockade ur hampblånor och en liten flaska gevärsolja. Av någon anledning tog han sig för att räkna patronerna; det var tolv fyllda ramar och tjugosex lösa patroner.
På ett ställe var det öppet vatten invid stranden. Små gröna vågor skvalpade mot den taggiga iskanten och bröt sönder den. Grigorij kastade geväret och revolvern i vattnet och hällde ut patronerna. Sen tvättade han händerna och torkade sig på kappskörtet.
Nedanför byn gick han över Don på den blå, av tövädret anfrätta marsisen med kurs rakt mot gården. Redan på långt håll såg han Misjatka i sluttningen ner mot floden. Han måste lägga band på sig för att inte springa emot honom.
Misjatka bröt av istapparna på stenarna, kastade dem och såg hur de blå isbitarna åkte kana utför branten.
Nu var Grigorj framme vid dess fot.
— Misjenka! Pojken min! ropade han hest.

– Michail Sjolochov, Stilla flyter Don (1928)

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu