Den gyllene horden

#8 – En anarkists exil

2023-08-28

En rad bomber exploderade i banker och på torg i Italien under 1969, med kulmen i bombmassakern på Jordbruksbanken i Milano den 12 december. Polisen pekade ut kretsen kring anarkisten Pietro Valpreda som ansvariga och i ett häktesförhör ”föll” anarkisten Giuseppe Pinelli ut från ett fönster på polishuset och avled. Detta skildras i Dario Fos pjäs En anarkists död.

Händelserna blev början på Spänningens strategi, ett försök från fascister och underrättelsetjänster att provocera fram en statskupp. Valpredas vän Enrico Di Cola drogs in i förundersökningen om bombdåden och flydde till Sverige där han fick asyl. Här var han med att starta upp tidningen Brand igen med Hallon. Från Sverige fortsatte Enrico verka för att sammanställa information och undersöka kopplingarna mellan fascister och statsmakt bakom statsmassakern 1969. Ett arbete han fortsatte med hela sitt liv.

I maj 2023 gick Enrico bort och vi bjöd in Hallon för prata om ett unikt stycke nutidshistoria, Enrico Di Colas dramatiska liv och flykt, om deras vänskap och gemensamma arbete med Brand på 70-talet.

För mer info:

Föreningen Pietro Valpreda / Anarkisterna för sanningen om massakrerna
Vita Ludens förlag

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu