#4 – Potere Operaio – arbetarna som tog makten i fabriken

Mitt i den heta hösten av fabrikskamper i Italien 1969 klev författaren och filmaren Carl Henrik Svenstedt tillsammans med sin partner Stefania in i fabrikerna med sin filmkamera och dokumenterade de autonoma fabrikskamperna. De gick på möten ingen annan media släpptes in, satt med Antonio Negri på student- och arbetarkommittéernas möten i petrokemifabriken i Porto Marghera, följde med på rättegångar i Milano och flydde undan polisattacker mot arbetarmanifestationer. Resultatet blev dokumentären Potere Operaio – Arbetarmakt, som sändes på TV2 i Sverige 1970.

I det här avsnittet av Den gyllene horden berättar Carl Henrik om åren av arbetarkamp i Italien och hur det var att dokumentera dem mitt i stridens hetta. Vi pratar också om det experimentlaboratorium Sveriges televisions TV2 var de åren, hur svenska dokumentärfilmarna undersökte arbetar- och sociala kamper världen över – från Svappavaara till Vietnamn och Mexico.

För mer information:

Carl Henrik Svenstedt (wikipedia).
Svenstedt: Potere Operiao (Vimeo)

Potere Operaio 01 from CARL H SVENSTEDT on Vimeo.

Potere Operaio, 2nd part: Toni Negri & others from CARL H SVENSTEDT on Vimeo.

Potere operaio med Toni Negri i täten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.