Den gyllene horden

#4 – Potere Operaio – arbetarna som tog makten i fabriken

2020-02-02

Mitt i den heta hösten av fabrikskamper i Italien 1969 klev författaren och filmaren Carl Henrik Svenstedt tillsammans med sin partner Stefania in i fabrikerna med sin filmkamera och dokumenterade de autonoma fabrikskamperna. De gick på möten ingen annan media släpptes in, satt med Antonio Negri på student- och arbetarkommittéernas möten i petrokemifabriken i Porto Marghera, följde med på rättegångar i Milano och flydde undan polisattacker mot arbetarmanifestationer. Resultatet blev dokumentären Potere Operaio – Arbetarmakt, som sändes på TV2 i Sverige 1970.

I det här avsnittet av Den gyllene horden berättar Carl Henrik om åren av arbetarkamp i Italien och hur det var att dokumentera dem mitt i stridens hetta. Vi pratar också om det experimentlaboratorium Sveriges televisions TV2 var de åren, hur svenska dokumentärfilmarna undersökte arbetar- och sociala kamper världen över – från Svappavaara till Vietnamn och Mexico.

För mer information:

Carl Henrik Svenstedt (wikipedia).
Svenstedt: Potere Operiao (Vimeo)

Potere Operaio 01 from CARL H SVENSTEDT on Vimeo.

Potere Operaio, 2nd part: Toni Negri & others from CARL H SVENSTEDT on Vimeo.

Potere operaio med Toni Negri i täten.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu