Upploppsfaran

Protester, polisvåld och upplopp. Vi lever trots allt fortfarande i en gatans tid och efter varje upplopp kommer samma debatt. Vi ser redan svensk och amerikansk högermedia basunera ut sina förvrängningar av upproren. Det är de svartas och kriminellas fel, bura in dem. Hårdare tag! Lägre löner! Mer polispatruller! Riv miljonprogrammen! Hårdare arbetsmarknadsåtgärder! När orten brinner bekänner alla politiska strömningar färg.

2013 släppte vi ett specialnummer i pocketform som behandlar de här frågorna, från bröduppror till Husbykravallerna. Trots att upplopp nu sker allt oftare över hela världen finns det få rörelser som skulle ta dem i försvar – ”Ni förstör ju bara för er själva, ni får ju bara folk emot er”. Upploppen ställer inga krav, de slår urskiljningslöst. Ändå har upploppen haft förvånansvärd effekt, som få andra kampmetoder. Plötsligt finns det pengar att ta av och satsningar att skjuta till. Fritidsgårdar öppnas, skolorna får mer resurser, husen rustas upp, prishöjningar stoppas – allt för att den sociala freden ska återkomma och störningsmomentet försvinna.

Med tanke på Black Lives Matter-protesternas nytändning – och med tanke på upplopp som oundvikligen komma skall – tillgängliggör vi på nytt Upploppsfaran som vi postar till dig för endast 40 kr.

Numret kostar 40 kronor varav hälften går till frakt och hälften går till att betala av borgen och böter för demonstranter i minneapolis. Du kan också prenumerera för 200 kronor, då skickar vi boken och donerar 40 kr till antirepression.

Boken kan du beställa via SWISH: 123-472 75 58 (Kulturföreningen Brand) för 40 kr. Glöm inte att skriva namn, adress och e-mailadress (i mån av plats) i meddelandefältet.

Vill du ha inklusive prenumeration eller merch beställ via formuläret: