Nummer 3, 2003 – Världen i brand

Ingen jävla fred

DEN 11 SEPTEMBER är det två år sedan attacken mot World Trade Center. USA fortsätter sitt krig mot terrorismen, där de själva definierar vilka som är terrorister eller ej, och världens makthavare rider på repressionsvågen mot oliktänkande och
systemkritiker.

Nu när de folkliga protesterna mot USAs krig mot Irak falnat rider de svenska makthavarna på människors rädsla för oroligheterna i världen och längtan efter fred. Ett ja till valutasamarbetet i den förestående folkomröstningen liknas vid ett ja till gemenskap, stabilitet och förbrödring, där EMU framställs som ett ”fredsprojekt”.

EMU är snarare ett projekt där EU som västmaktsunion tillsammans med USA kan kriga mot de som är deras gemensamma fiender inuti och utanför Fort Europa. I terroristbekämpningen finns en illa dold rasism, som avslöjar sambandet mellan högerextremismen och den styrande elitens värderingar. Om just USAs främlingsfientlighet och nationalistiska ideologi handlar artikeln ”Med rädslan in i framtiden”.

”Den glömda kontinenten” tar upp de afrikanska ländernas försök att ta tillbaka makten över den politiska agendan. Dessutom finns det i ett reportage om ABC i Spanien och ett om kvinnornas situation i de jordlösas rörelse i Brasilien; Movimiento Sin Tierra. Debattsidorna är också tillbaka efter sommaren, med många inlägg.

Nästa nummer är tänkt att spinna vidare på hur motståndet ska kunna vara en del av vår vardag genom hela våra liv. Vi välkomnar texter och tankar kring att leva mot normen, behålla glöden och leva med kampen i nöd och lust.

Vi uppskattar den otroliga mängd material som kommer till Brand. Deadline för nästa nummer är den 24 oktober.

Brandredaktionen

Texter ur numret