Nummer 1, 2005 – Feminism, flyktingar, fängelser

Inför detta nummer tog vi kontakt med Ingen människa är illegal, vårt samarbete med dem har resulterat i fyra artiklar. IMÄIs kampanj för 2005 är temat för dessa texter; amnesti till alla gömda och papperslösa flyktingar. Den statliga rasismen brer ut sig, var finns solidariteten när barn blir apatiska, kvinnor sänds tillbaka till fientliga familjer och flyktingar jagas som kriminella?

Förra årets fängelsedebatt var den hetsigaste på länge. Kraven på ökad säkerhet i fängelserna ökade efter ett flertal rymningar och upplopp på anstalter runt om i Sverige. Bodström nappade på idén om ett nytt säkerhetsfängelse, Sverige måste ju ha plats för alla som utgör ett hot mot staten. De ser inte att missnöjet ökar mot att män som våldtar kommer undan hela tiden.

Istället är det terroristlagarna som stärks. Det är ganska tydligt att staten bara skyddar sina egna intressen; övergrepp mot kvinnor och barn är inget hot, men det är däremot de små nazisterna i Västerås, som vill störta staten genom att krossa alla fönster på skolor. Givetvis påverkar det även oss på vänsterkanten, det blir svårare och svårare att agera mot staten. Staten satsar allt på att kunna låsa in alla obekväma medborgare. Vem blir en frisk och positiv människa av att sitta inlåst och bli bossade av människor som inte respekterar mänskliga rättigheter?

Skapandet av ett feministiskt parti har varit ett favorit tema i mediasammanhang, många splittringar och spekulationer att frossa i. Med Gudrun Schyman i toppen lyckades borgerlig media nästan bygga ett luftparti, men vad händer om hela affären blev verklighet? Risken finns att de tar patent på vad som är feminism
och utger sig för att vara språkrör för kvinnor som grupp. Kvinnor är en väldigt heterogen grupp, frågan är om det verkligen går att förena med en partistruktur.

För alla som röstar kan det inte vara helt lätt nu för tiden, med vänsterpartiets splittringar, skandaler (mest i de borgerligas ögon) och en politisk vilde. Vad ska det bli av dem? Vi presenterar i detta nummer en version av orsakerna till deras splittringar. Vi kan dessutom meddela att vi har haft kontakt med kidnapparna av en viss Leninbyst tillhörande Ung vänster i Malmö.
Han finns i helt, men modifierat skick på hemlig ort.

Släpp fångarna loss, det är vår!

Brandkollektivet

Texter ur numret