Nummer 1, 2004 – EU vs Anarkister

ATT VARA ANARKIST kan ibland kännas som att tvingas springa gatlopp, efter att ha blivit tjärad och fjädrad, för att till sist bli utslängd ur stan. EU med Italien i spetsen ska nu med hjälp av experter utreda hur ett ”anarkistiskt uppror” kan bekämpas. Detta syftar inte till något annat än att kriminalisera anarkister. Nu som i alla tider då staten gör dåligt ifrån sig, ser de till att stärka sitt grepp om nationen, bland annat genom att uppmuntra nationalismen och tron på de styrande. I Sverige har det lett till att polisen gärna gör gemensam sak med nazisterna och skyddar dem mot antirasister, som i sin tur blir kraftigt demoniserade av polis och media. Det är en underlig tid vi lever i. Det är också längesedan det var så många moppehjälmar och drabbningar med snuten som det var under 2003. Gör vi framsteg? Läs mer om detta på sidorna om Salem.

Att Sverige inte heller gör uttalanden mot Israel kanske beror på att Persson i hemlighet hellre pratar med Sharon än en arab? Artikeln om Palestina och ISM är allt annat än Israelvänlig.

Ibland blir det så deprimerande när allt som känns som så självklart i teorin ändå inte är det i praktiken, som att alla som sysslar med antirasism borde fattat ett och annat, men ändå kämpar Svartskallebrigaderna separatististiskt liksom så många kvinnor väljer att göra. Vem vill till exempel fira internationella kvinnodagen i sällskap med våldtäktsmän, för de duggar djävligt tätt i den utomparlamentariska miljön nu förtiden. Läs på sidorna 4-5 och bli inspirerad inför 8 mars, och på 22-23 om Svartskallebrigadens kritik av rörelsens otillgänglighet.

Ett tack till Soudabeh för hennes berättelse om åren i fängelset och alla bilder vi fick. Vi har även jobbat lite på problemet
med civilsnutar, så lycka till med kampen i det nya året!

Brandredaktionen

Texter ur numret