Det började i december förra året. Brand hade kontaktats av AFA:s huvudkvarter med en förfrågan om att tidningen skulle ställas till deras förfogande lagom till 30-årsfirandet.
Vi stod länge och väntade på den bestämda mötesplatsen. Vilka vi skulle få träffa visste vi inte – meddelandena i den krypterade chatten hade inga tydliga avsändare. Efter 45 minuter hade vi tappat hoppet om att få möta våra blivande redaktionskamrater. Vi började gå tillbaka mot anarkistpalatset på Sveavägen då en vit skåpbil plötsligt dök upp på körbanan bredvid oss. Vi hörde en välbekant röst: “Hej! Hoppa in!”
De räckte fram ett par hemmavirkade huvor i grälla färger till oss, vi fattade vinken och trädde dem över våra huvuden. Vi åkte inte särskilt länge. När bilen stannade hade vi åkt in i ett underjordiskt garage, det kände vi på lukten. Vi leddes in genom en dörr. Nu kunde det första redaktionsmötet börja.
Vi talade om vad som behövde skrivas. Om fascismens historia som format AFAs motstånd till vad det är idag. Vi talade om hur våldets karaktär har förändrats men också är sig likt. Vi talade om direktkonfrontationen, och om att se våldet som ett verktyg bland många. Vi talade om vikten att ta hand om varandra: att hålla om ryggen, hålla i handen, bilda kedjor. Om omsorgen som radikal praktik.
Det blev en tidning som handlar om fascismen: Om ekofascismens marginella men våldsamma utveckling, om nästen vars rötter sträcker sig genom generationer tillbaka till 30-talet, och om våldet som nazisterna systematiskt brukar gentemot varandra och sina nära. Om vilka vi har koll på – och som vi vill ska veta att vi vet.
En tidning om motståndet: Om solidaritet som grundprincip för organisering. Om hur analysen och taktikerna från antifascismen kan användas för att också bekämpa sexhandeln. Om att forma en egen framtid, genom en rörelse som präglas av att ställa sig i opposition.
Det var i Brand som det första uttalandet från gruppen som senare skulle forma AFA publicerades på 1990-talet. Under de följande åren skulle redaktionen till stor del bestå av medlemmar ur AFA. Det var därför på sin plats att vi skulle göra ett nummer tillsammans.
I år fyller nätverket Antifascistisk aktion 30 år. Det ska firas med en stor fest, en egenproducerad bok, och med den här tidningen. I skrift och i fest, sluter vi upp bakom varandra.