Klimatet eller kampen om tiden

# 28 – Klimatet, tillväxten och kapitalismen

Koldioxidutsläppen måste minska för att undvika katastrofala klimatförändringar.

Tillväxt leder till ökade koldioxidutsläpp.

Kapitalismen är otänkbar utan ekonomisk tillväxt.

Kapitalismen kommer sannolikt inte falla inom den tidsram som vi har på oss att åtgärda klimatproblemen.

Om alla fyra teser är sanna så kommer vi inte kunna lösa klimatfrågan. Vi har läst Rikard Hjorth Warlenius bok ”Klimatet, tillväxten och kapitalismen” och försöker med dess hjälp hitta den svagaste tesen.

Detta är andra avsnittet av två där vi pratar om Warlenius syn på kapitalismen och varför den är otänkbar utan ekonomisk tillväxt. Miniserien är ett samarbete mellan AG Hedvig och Krakel, och är baserad på en studiecirkel som pågick under våren 2023. Första avsnittet kan ni hitta på Krakels poddkanal Krakelpodden (https://shows.acast.com/krakelpodden) – finns där poddar finns.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu