2023-04-22

Under den ekonomiska krisen på 90-talet gick vänstern ut på gatorna. Det var stora studentprotester och arbetslöshetsprotester, vårdkamper och miljökamper, gemensamma vallistor och en livaktig facklig opposition. Socialdemokratiska gräsrötter uttryckte allt högre missnöje över partiets högersväng. Elin Gauffin var med och organiserade elevprotesterna och har skrivit en artikelserie om dessa kamper med anledning av att vänstertidningen Offensiv firar femtio år i år. Vad kan vi lära av dessa kamper idag? Varför är vänstern så frånvarande i dagens krisprotester. Finns det en likhet dagens hegemoniskifte och det då nyliberalismen etablerades i Sverige?

Läs mer:

Rasmus Landström: Massorna strejkar men vänstern verkar ha dött
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/9zx61w/rasmus-landstrom-om-vanstern-strejkerna-och-inflationen

Elin Gauffin: Offensiv 50 år – Elevkampanjen mot rånaren Persson

Elin Gauffin: Offensiv 50 år – Sverige i uppror

Mathias Wåg: Öppningen som blev ett avslut

P3 dokumentär: 90-talskrisen, räntechocken och bankkraschen
https://sverigesradio.se/avsnitt/90-talskrisen-rantechocken-och-bankkraschen

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu