Text: Brand Foto: Queers Against Fascism Intervju med: Queers Against Fascism

”Vi är gruset i regnbågskapitalismens sko”

Den 6 augusti bildar grupperna Queers against fascism och Queers mot islamofobi ett eget block i Stockholms prideparad under parollen QUEER SOLIDARITET. Brand träffar representanter från Queers against fascism för ett samtal om att skapa den parad man egentligen vill ha.

2022-08-02

Vilka är Queers against fascism?
Queers against fascism skapar plattformar för queera antifascister. Vi har arrangerat ett alternativt block i Stockholms prideparad sedan 2016. I år går vi tillsammans med Queers mot Islamofobi under parollen QUEER SOLIDARITET och gör paraden till en dag för handling och protest. Vi hoppas samla många som vill visa sin avsky mot islamofobi, homonationalism och rasism. En parad med höjda nävar och svettig dans där vi får släppa ut all kärlek och ilska i ett andetag. Under pandemin har vi sänt radio på 8 mars och gjort en livesändning. Vi har även arrangerat en egen prideturné med stopp i flera förorter i Stockholm som avslutades i en magisk skogsfest.

Hur kom det sig att ni startade? 
Det fanns ett tomrum efter att Anarchopride gjorde slut med Stockholm pride. Många queera antifascister gick i paraden ändå, och fick motvilligt ställa sig bakom olika partier och organisationer. Samtidigt uppfattade vi att fascismen fick alltmer utrymme i det offentliga rummet. Det gjorde idén om en gemensam frontbanderoll som samlar alla våra kamper mer tilltalande. Vi tog hjälp av våra vänner och Queers against fascism har vuxit sedan dess. År 2019 var vi ett av de största blocken i paraden.

Varför är det viktigt med en antifascistisk pride idag? 
Att gå i ett antifascistiskt block är att göra motstånd och inte låta saker passera. När homo-, transfoba och rasistiska grupper marscherar stolt i samma parad är det viktigt att vi är där och visar att vi är fler än dem. Historien har lärt oss hur viktigt det är att våra berättelser och kroppar tar plats. Vår existens utmanar och synliggör maktstrukturerna i paraden som under en lång tid blivit alltmer en avbild av det kommersialiserade samhället. Vi är gruset i regnbågskapitalismens sko. 
Vi skapar också den parad vi egentligen vill ha: En öppen plats där vi tar hand om varandra mellan kyssarna och dansen. Där kamplust, aktivism och ilska rimmar med queer åtrå och kärleksrus. Där de vildaste visionerna verkar möjliga och redan vid våra fingertoppar.

Vad planerar ni inför framtiden?
Vi vill skapa fler queera rum, andrum. Fucka upp för de som gör pinkwashing till sin kassako. Queers går inte i raka led, vi rusar framåt och sparkar uppåt. Allt vi skapar är för oss. Vi gör det du behöver och det du inte visste att du längtade efter. Vi söker upprättelse och måste hela tiden hålla oss i rörelse. Motstånd finns i kreativitet.

Har ni några råd till dem som skulle vilja starta något liknande på sin hemort?
Ta reda på vilka grupper som redan existerar i din ort. Oroa dig inte, vi finns överallt! Ge inte upp om rörelsen inte känns helt rätt för er, hitta likasinnade och skapa egna rum i rummet. Gränserna som de satt upp är påhittade. Var inte rädda för att ta konflikten, omformulera och sätta egna agendor. Att vara queer är att störa ordningen och utmana positioner, och ha kul när ni gör det! Slutligen, det viktigaste av allt: Vi lyckas bäst när vi tar hand om varandra.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu