2022-06-23

Det blev en vild påsk, med upplopp i flera svenska städer mot den högerextrema provokatören Paludan. Trots mängden människor som deltog, intensiteten i upploppet saknades det helt intresse förstå varför de bröt ut i vissa städer – och varför de inte bröt ut i andra. Alla politiker försökte ropa högst om hårda tag. Förortsupplopp har återkommit med regelbundenhet under över 60 årstid, med liknande kännetecken och förlopp. Hur ser forskningen kring upploppen ut och hur har radikala och reformistiska organisationer förhållit sig till tidigare upplopp? Kriminologen Magnus Hörnqvist berättar om forskningen efter Husbyupploppen 2013, då forskare genomförde ett stort intervjuprojekt för att lära sig av de områdena där upploppen bröt ut, inspirerade av brittiska forskningsprojektet Reading the riots.

Läs mer:

Mathias Wåg: Det finns mycket att lära av påskupplopppen
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/0Gyqn2/mathias-wag-om-upploppen-under-pasken

Magnus Hörnqvist och Paulina de los Reyes (red): Bortom kravallerna. Konflikt, tillhörighet och representation i Husby
https://stockholmia.stockholm.se/forlag/bocker/alla_bocker/abc/bortom-kravallerna.-konflikt-tillhorighet-och-representation-i-husby/

Brand: Upploppsfaran

Reading the Riots. Investigating Englands summer of disorder:
https://eprints.lse.ac.uk/46297/1/Reading%20the%20riots%28published%29.pdf

Endnotes: That summer feeling. The George Floyd protests and Americas hot pandemic summer of 2020
https://endnotes.org.uk/dossiers/that-summer-feeling

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu