Nätverket EAST: Strejka mot kriget 8 mars

Strike the war
2022-03-08

Uttalande från nätverket EAST (Essential.Autonomous.Struggles.Transnational) för 8 mars

Uttalande från nätverket EAST (Essential.Autonomous.Struggles.Transnational) för 8 mars

Stoppa kriget i Ukraina! På 8 mars utlyser vi en transnationell feministisk strejk mot krig!

Vi är upprörda över den brutala aggression som Putin och hans imperialistiska krig har orsakat Ukraina. Vi vet att varken det ukrainska folket eller det ryska folket vill ha det här kriget – det stöds endast av den styrande eliten och kapitalistklassen som gynnas av det! Vi står enade med alla som går emot Putins invasion och med de som står upp emot krig runt om i världen!

Krig är den brutalaste formen av patriarkalt våld. Det förstärker idén om att män bör ta till vapen och delta i dödande, misshandel, våldtäkter och andra våldshandlingar i ”faderslandets” namn. Krig utkämpas alltid på bekostnad av de som inte har några alternativ och inte kan fly till trygga platser. Kvinnor, LGBTQI+-communityt, romer, arbetare och migranter i Ukraina är de som redan får ta de direkta konsekvenserna av den här militärinvasionen. Kriget i Ukraina är
en brutal acceleration av alla andra kriser som har drabbat folket i Öst- och Centraleuropa och på andra platser: från pandemin till kollapsen av hela vårdsektorn, från ökningen av det reproduktiva arbete som främst görs av kvinnor till ökningen av våld i hemmet. Vi kräver en omedelbar vapenvila och ett återdragande av de ryska militära styrkorna från Ukraina!

Krig förstärker extremnationalistiska logiker och handlingar. Det tvingar arbetarklassen och de fattiga i ett land att strida mot och döda arbetarklassen, de fattiga och sårbara i ett annat land. Vi vill uppmärksamma NATO-ländernas plikt – som militärmakter med destruktiv potential och som ansvarstagande aktörer i spänningar runt om i världen – att avstå från och trappa ner på militära konfrontationer. Vi kräver nedrustning och en minskning av budgeten för militära
utgifter. Vi kräver att den budgeten används till offentliga verksamheter som vård, bostäder och grundläggande resurser för alla.

Krig ökar det rasistiska våldet. Vi ser redan att Polen, Ungern, Rumänien och Bulgarien har lovat att ta emot ukrainska flyktingar, medan migranter från länder utanför EU som är baserade i Ukraina fastnar vid gränsen eller attackeras av nationalister på andra sidan. Allt medan Europa fortsätter med sin allmänna policy om pushbacks och gränsvåld. Vi kräver öppna gränser för alla som flyr krig eller vill ha ett bättre liv någon annanstans!


Krigsutbrottet visar på det extremaste sättet att vårt arbete är värdefullt men undervärderat och utnyttjat, medan våra liv saknar värde.


Nätverket EAST uppmanar kvinnor, LGBTQI+-personer, arbetare, migranter i Öst- och Centraleuropa, angränsande länder och de längre bort samt alla som ställer sig emot det här kriget att skapa en stark opposition. Vi kommer inte att låta det här kriget komma emellan oss!


Mot alla nationalismer, mot alla internationella maktspel, strejkar vi mot kriget och allt neoliberalt, rastistiskt och patriarkalt våld. Det enda rätta svaret är en stark transnationell feministisk strejk. På 8 mars strejkar vi mot kriget som är den mest motbjudande formen av våld. På 8 mars uppmanar vi alla att delta i transnationell feministisk strejk mot krig!

På 8 mars strejkar vi: Stoppa kriget nu! Våra liv är värdefulla!

Först publicerat här:

Översättning: Förbundet Allt åt alla Kvinnofront

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu