2021-10-27

Från sydöstra Mexicos underjordiska berg till Sápmis underjordiska fjäll. Zapatisterna har invaderat Europa, för att avkolonialisera oss. Under september-oktober har en zapatistisk delegation rest runt i Europa och besökt kämpande sociala rörelser och urfolk. I det här avsnittet pratar vi med Marcus och Sandra om zapatisternas besök och går igenom deras revolt i Chiapas, om Mexikos revolutionära – och korporativistiska – historia. Vad kan vi lära från zapatisterna. Och vad har hänt sedan 90-talet, då deras öppna revolt bröt ut. Hur har den zapatistiska motmakten kunnat överleva i det allt mer militariserade Chiapas?

Läs mer:

Jacobin:
Bhaskar Sunkara: Why we loved the Zapatistas (Jacobin)
https://www.jacobinmag.com/2011/01/why-we-loved-the-zapatistas/

Roar.mag: Why We Still Love the Zapatistas (svar på Jacobins text)

Roar.mag: A brief history of the Zapatista Army of National Liberation

Roar.mag: The “Zapatista invasion” has begun!

Zapatisternas kommuniéer:
https://enlacezapatista.ezln.org.mx/

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu