När zapatisterna erövrade Europa

Från sydöstra Mexicos underjordiska berg till Sápmis underjordiska fjäll. Zapatisterna har invaderat Europa, för att avkolonialisera oss. Under september-oktober har en zapatistisk delegation rest runt i Europa och besökt kämpande sociala rörelser och urfolk. I det här avsnittet pratar vi med Marcus och Sandra om zapatisternas besök och går igenom deras revolt i Chiapas, om Mexikos revolutionära – och korporativistiska – historia. Vad kan vi lära från zapatisterna. Och vad har hänt sedan 90-talet, då deras öppna revolt bröt ut. Hur har den zapatistiska motmakten kunnat överleva i det allt mer militariserade Chiapas?

Läs mer:

Jacobin:
Bhaskar Sunkara: Why we loved the Zapatistas (Jacobin)
https://www.jacobinmag.com/2011/01/why-we-loved-the-zapatistas/

Roar.mag: Why We Still Love the Zapatistas (svar på Jacobins text)

Roar.mag: A brief history of the Zapatista Army of National Liberation

Roar.mag: The “Zapatista invasion” has begun!

Zapatisternas kommuniéer:
https://enlacezapatista.ezln.org.mx/