2021-09-18

Motståndet mot smyginförandet av marknadshyror stoppades i början av sommaren och orsakade en regeringskris. Hur har den svenska hyresmodellen vuxit fram? Hannes Rolf har forskat på ”hemmets fackförening” Hyresgästföreningens framväxt och ger en bild av över hundra år av bostadskamper, hyresstrejker, blockader och framtvingade hyresregleringar. Nu måste hyresgästerna återigen slåss för sitt boende, mot marknadshyror, gentrifiering och renovräkningar. Vilken inspiration kan dagens bostadsaktivism hämta från de historiska exemplen?

Läs mer:

Hannes Rolf: En fackförening för hemmen. Kollektiv mobilisering, hyresgästorganisering och maktkamp på hyresmarkanden i Stockholm och Göteborg 1875-1942

Radio mot marknadshyror i Radio Noden Arkiv.

Hannes Rolf: Bland hyresstrejker och bostadsblockader

Göran Salmonsson: När hyresgästerna tog strid

Hannes Rolf: Hyresprotester världen över
https://clarte.se/clarte-pa-naetet/2-2020/11310-Hyresprotester-verlden-over-113

Guy Baeten, Carina Listerborn, Chiara Valli (Red): Bostadsmanifest. 22 krav för framtidens hem, Dokument Press 2021

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu