2021-06-20

Tar maskinerna våra jobb? I samhällsdebatten har det blivit ett faktum att jobben försvinner på grund av automatiseringen. Men nu kommer kritiken. Aaron Benanav och Jason E Smith hävdar i sina böcker att vi lever i en produktivitetsparadox: trots automatiseringen ökar inte produktiviteten i produktionen. Avindustrialiseringen och jobben som försvinner gör det av andra skäl än ny teknik. Hur förändrar det en radikal samhällsstrategi för att ge ett trovärdigt framtidsprojekt? Vad innebär det för accelerationismen, den helautomatiska lyxkommunismen, ekomodernismen, teknopopulismen och Green new deal-politiken som vänstern lyft fram? Vilka subjekt kan genomföra en förändring om industrijobben minskar? Dave från Centrum för marxistiska samhällsstudier Stockholm gästar podden och diskuterar dessa frågor.

Läs mer:

Red may: Smart machines and service work med Jason E Smith:

The Dig: Don’t blame the robots – med Aaron Benanav
https://poddtoppen.se/podcast/1043245989/the-dig/dont-blame-robots-with-aaron-benanav

Aufhebunga bunga: It’s Not Robots, It’s Capitalism med Aaron Benanav och Liz Pancotti
https://podcasts.apple.com/in/podcast/149-its-not-robots-its-capitalism-ft-aaron-benanav/id1229278776?i=1000492333411

Scocconomics, Avsnitt: ”Trickle down” & ”Trickle up”
https://poddtoppen.se/podcast/935202361/scocconomics/trickle-up

E. Brynjolfsson & A. McAfee, The Second Machine Age (2014), W. W. Norton & Company.

M. Ford, Rise of the Robots (2016), Basic Books.

A. Benenav, Automation and the Future of Work (2020), Verso.

J. Smith, Smart Machines and Service Work (2020), Reaktion Books.

P. Cockshott & D. Zachariah, Conservation Laws, Financial Entropy and the Eurozone Crisis (2014), E-conomics
https://www.degruyter.com/document/doi/10.5018/economics-ejournal.ja.2014-5/html

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu