Krav för framtidens hem med Carina Listerborn

”I framtiden är hemmet inte en vara utan en rättighet” hävdar en rad forskare och aktivister i den nyutgivna boken Bostadsmanifest. I den formuleras 22 politiska förslag gällande rätten till ett hem, att bekämpa ojämlikheten på bostadsmarknaden, att åter göra hyresrätten till det viktigaste bostadspolitiska verktyget, samt att planera rättvisa städer. I detta avsnitt intervjuas en av redaktörerna, stadsbyggnadsforskaren Carina Listerborn, om förutsättningarna för bostadspolitiska förändringar, statens roll på bostadsmarknaden, social housing och en rad andra frågor.

Lyssna på Habitat på Radio Noden, Apple, Spotify eller Google. Du kan också följa, dela och kommentera på Twitter.

Carina Listerborn

En kommentar på “Krav för framtidens hem med Carina Listerborn

  1. Jag lämnade en kommentar på avsnitt https://tidningenbrand.se/2021/03/10/fula-stader-med-rebecka-engvall/ och lyssnade sedan på det här avsnittet och märkte att några av mina kommentarer redan pratats om i det här avsnittet. Där får jag för att lyssna i fel ordning!

    Eftersom det i det här avsnittet pratades om social housing tycker jag att det är värt att tänka på att social-housing-modellerna i andra länder generellt försämrats med tiden. Om sverige skulle införa social housing nu skulle det med all sannorlikhet bli en extremt dålig nyliberal variant. Likt hur det sena insläppet av friskolor skapade en extrem skolmarknad skulle svensk social housing bli en marknadsanpassad mardröm. Som jag skrev i fula städer kommentaren saknas den infrastruktur av organisationer och värderingar med djupa rötter som i andra länder förmildrar de värsta tendenserna.

    Jag tycker också att man skall undvika att prata om att bygga billigt när man pratar om bostäder och i stället prata om låga hyror. Sverige har höga byggpriser men väldigt låg nivå på omsorg detaljer och hantverk. Svensk byggbransh är extremt byggtekniskt rationell men också inkompetent och dyr. Det byggs inga ”fina” byggnader i sverige och inga led i byggbranschen skulle klara det om det efterfrågas. En arkitekt kollega råkade se när jag tittade på en i utlandet verksam kompis planritningar. Hon skrek ”varför flyttade du därifrån!”. Det socialhousing projekt det gällde var så uppenbart generöst och genomtänkt att de lyxigaste projekt vi jobbar med framstod som lågbudget. Jag vill helst inte tänka på hur svenska social housing projekt skulle se ut.

    Boken är beställd och min förfallda Brand prenumeration ska väckas igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.