Solidaritetskampanj för aborträtten i Polen

2020-12-03

Bidra till kampanjen genom att använda QR-koden här nedan:Länk till kampanjsidan

Nu i dagarna har en kampanj lanserats där Brand ingår. Bakgrunden är de senaste månaderna av stora demonstrationer som har avlöst varandra i Polen, med anledning av planering av ytterligare inskränkningar i aborträtten för polska kvinnor. Detta trots att Polen har Europas hårdaste abortlagstiftning. I dagsläget finns det några få undantag och det innefattar bland annat att man har rätt att göra abort om fostret är skadat, vilket är en av de ytterligare inskränkningarna som staten vill göra. Tack vare de stora demonstrationerna och det breda missnöjet så har regeringen lagt förslaget på paus, men det finns ingenting som talar för att de inte kommer återuppta lagförslaget.

Sedan en lång tid tillbaka så har olika initiativ startats för att kringgå den hårda abortlagstiftningen i Polen, ett viktigt och mödosamt arbete som ofta har en sak gemensamt: bristen på pengar. Att hitta aktivister som är villiga att göra det praktiska arbetet är inte svårt, men det är svårt att finansiera det. Därför har Brand nu skapat en kampanjsida där vem som helst kan swisha in pengar till kampen och dessa pengar kommer sedan att hamna hos aktivister som kan fortsätta sitt arbete.

Sprid gärna länken och uppmana alla du känner att bidra till denna viktiga fråga. Det är ett konkret verktyg som kvinnor kan använda här och nu, medan kampen för ändrad lagstiftning fortskrider. Precis som med alla andra solidaritetsprojekt så är det svårt att bygga en lång hållbarhet och att alla ska få samma stöd, så vi får göra vad vi kan tills dess.

Tidningen Brand samarbetar med feministiska aktivistgrupper för att dels samla in pengar och för att bistå det praktiska arbetet kring denna fråga. Tidningen Brand behåller inga pengar själv.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu