Organisering på arbetsmarknadens bakgård

2020-10-17

Det är svårt att få till en tid för intervju med någon av de aktiva i Stockholms LS* migrantarbetargrupp. Inte för att de är ovilliga att prata med Brand, utan för att gruppen just nu har fullt upp. Vi fick till slut till ett samtal med Emil Boss, facklig samordnare i Stockholms LS och en av de som ansvarar för arbetet.

Vill du berätta lite om vad ni gör?

Arbetet har lite olika delar. Vi har dels öppet hus då man kan komma hit för facklig rådgivning även om man inte är medlem i Stockholms LS. Vi har också hävt karensen på två månader för fackliga ärenden som gäller löneskulder.

Vilken karens menar du?

Som ny medlem får du i vanliga fall hjälp med fackliga ärenden först efter två månader.

Varför har den hävts för migranterna?

För att det är exkluderande att migranter ska behöva vara med två månader innan de kan få stöd. Kommer man hit som migrantarbetare får man ofta problem direkt. Det finns få arbetsplatser där allt är frid och fröjd, det är vanligt att folk inte får lön alls, de hamnar snabbt i ett väldigt utsatt läge. Därför har vi valt att ändra karensregeln.

Jag har sett på sociala medier att ni gör informationsfilmer, berätta lite mer om dem?

Vi har gjort filmer på flera olika språk. Dagen efter att vi lade ut en film på spanska ringde tre personer som hade sett klippet och ville bli medlemmar. Så gott som varje vecka vill folk gå med efter att ha sett någon av filmerna. Man märker hur svältfödda arbetare är på information på sitt hemspråk. Till exempel har vi en medlem som tidigare varit med i Byggnads, men som kom till oss för att ingen på Byggnads kontor kunde prata med honom på spanska, vilket förstås gjorde det svårare för honom att få hjälp.

Hur många ärenden har ni drivit än så länge?

Vi började i september förra året. Vi har bland annat haft åtta fall där migranter inte har fått lön alls, vilket är en form av människoexploatering, de används som rena slavar. Det vanligaste fackliga ärendet är att en person som arbetar inom byggbranschen inte har fått lön på flera månader. Ibland har hen aldrig fått lön alls. Vi har värvat 45 spansktalande medlemmar till Stockholm LS genom detta arbete. Det är en en enskild spansktalande person som stått för de värvningarna. Med ganska små medel kan man göra mycket.

Inom vilka branscher pågår detta arbete?

Bygg, restaurang, städ och ett gäng lastbilschafförer jobbar vi med just nu.

SAC hade faktiskt exakt den här verksamheten för tio år sen, i typ samma branscher, med framförallt spansktalande arbetare. Jag var väldigt aktiv då med, och jag kan inte minnas ett enda fall där någon sade “jag har inte fått lön över huvudtaget”, som det nästintill uteslutande är nu. På den tiden var det felaktiga löner, OB som inte betalats ut, ogiltliga avsked och liknande, hela det fackliga spektrat fanns representerat. Nu är det bara ärenden med människor som inte får lön alls och är helt livegna och desperata. När vi tagit strid inom bygg så har alltid någon, en konkursförvaltare, underentreprenör, platschef eller liknande sagt att de tror det är organiserad brottslighet inblandad. Det är en väldigt mörk verklighet.

Har ni mött någon respons eller reaktion från andra fackföreningar? Inom till exempel byggbranschen har det ju pratats i många år om att det är svårt att nå migrantarbetare och om hur man ska säkerställa att de inte far illa, inte utnyttjas, att löner inte dumpas och så vidare?

Vi har haft kontakt med aktiva i andra fackföreningar, till exempel deras skyddsombud. Den känsla jag får av alla samtal är att vi gör gemensam sak mot den här arbetslivskriminaliteten. Jag har inte stött på någon kritik eller “revirtänkande” från andra fackföreningar, utan det här är ju problem vi gemensamt identifierat och arbetar mot.

Varje gång vi har protesterat vid byggen har arbetarna hejjat på, gjort tummen upp och så vidare. På en arbetsplats sade en platschef att vi borde stoppa lastbilarna. När vi gjorde det sade förarna “shit vad bra, ta tid på er”. Den här skiten som drabbar människor så hårt är ju förödande för hela branschen. Och det vet alla. Det här är inte en fråga om lönedumpning, utan riktigt slavarbete då de får inte lön alls. Det går ju inte att konkurrera med.

Om man inte hjälper människor som blir lurade spär man ju på den här osunda konkurrensen mellan folk. Man måste även försvara papperslösas rätt att få lön, någonting jag har märkt är att folk inte förstår är hur många som inte har valt att vara papperslösa, de blir ofta lovade arbetstillstånd, alla pappren klara och så ska de bara hit och jobba. Många blir förda bakom ljuset och kommer hit och får jobba väldigt hårt utan att få en spänn i lön. Som slavar, som sagt.

Hur gör jag för att bli aktiv?

Vi träffas i Stockhoms LS lokal på Sveavägen 98 varje onsdag kl. 16.00-18.00. Du behöver inte vara medlem i SAC, det är bara att komma och lyssna och vara med. Om du pratar ett annat språk än svenska och engelska är det jätteuppskattat. Det krävs inga förkunskaper, vi lär oss av varandra. Det är solidaritet i praktiken.

Tidigare publicerad i nummer 2/2020 Tio år av kamp.

* Stockholms LS (Lokala Samorganisation) är en lokal fackförening inom SAC Syndikalisterna.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu