Vem ska leva i harmoni och vem i förtryck? Vem i lugn och vem i lidande?

2020-09-24

Hur många ska lämna jorden och hur många ska skapas? Vem ska leva och vem ska dö?

Minst 43 personer har omkommit i ett jordskred på en teplantage i södra Kerala, Indien. En anställd inom hemtjänsten i Skellefteå har avlidit i corona. Personen, som var i 50-årsåldern, har enligt arbetat med brukare som varit bekräftat smittade av covid-19. Minst två busschaufförer i Stockholm har de senaste dagarna avlidit i sviterna av corona.

Vem ska dö efter ett långt liv och vem innan sin tid? Vem av vatten och vem av eld?

En snickare dör när han faller från ett plåttak. En lastbilschaufför kläms till döds när han lossar virke. En industrimekaniker avlider efter att hon faller från en gallerbrygga som släpper. Antalet dödsolyckor på jobbet har ökat dramatiskt i sommar jämfört med vårens första fyra månader.

Vem av svärd och vem av best? Vem av svält och vem av törst? Vem av skalv och vem av sjukdom?

Barn, ibland så unga som 10 år, utnyttjas på de olika bordellerna runt om i Bangladesh. Många har även tvingats till bordellerna. Varje sektion drivs av en chef som tar hand om pengarna. Bordellen som har funnits i över hundra år, startade då Bangladesh var en brittisk koloni.

Vem av kvävning och vem av stening? Vem ska vila och vem ska ströva?

Under ingripandet ska mannen sedan ha slutat att andas och avled senare på sjukhus. Den 35-årige mannen visade sig sedan inte ha stulit någon moped. Det brittiska parlamentet har gett grönt ljus för försäljning av tårgas och annan kravallutrustning till USA. 25 demokratiaktivister i Hongkong åtalas för att ha deltagit i en ”otillåten sammankomst” när de i juni högtidlighöll offren för massakern på Himmelska fridens torg. Tusentals demonstranter har gripits under de senaste veckornas protester i Belarus, och många vittnar om misshandel och tortyr.

Vem ska leva i harmoni och vem i förtryck? Vem i lugn och vem i lidande?

Filmerna från Minneapolis som snabbt spridits på nätet är fruktansvärda. De visar hur den obeväpnade George Floyd hålls fast på marken av fyra poliser och får ett knä tryckt mot halsen. Trots att han förklarar att han inte kan andas fortsätter polisen att hålla honom nere tills han tuppar av. Efter en stund beordrar polisen ändå George Floyd att resa sig men han ligger orörlig kvar på asfalten.

Vem ska utarmas och vem ska berikas? Vem ska degraderas och vem ska upphöjas?

Polisen svarade på många håll med tårgas och gummikulor och i staden Louisville i Kentucky skadades sju demonstranter, varav minst en allvarligt, sedan skott avfyrats mot de protesterande. De federala styrkorna har använt sig av tårgas mot demonstranter men också kört runt i anonyma bilar, som de dragit in demonstranter i, för att sedan föra iväg.

Hur många ska lämna jorden och hur många ska skapas? Vem ska leva och vem ska dö?

Fler än 1000 flyktingar, varav många barn, har tvångsbogserats ut och övergetts på Medelhavet i överfyllda gummibåtar av grekiska kustbevakningen. Fler än 210 000 ensamkommande barn och ungdomar har de senaste fem åren flytt till Europa. De barn och ungdomar som lyckas ta sig in i Europa efter den ofta livsfarliga resan över Medelhavet hamnar inte sällan på gatan utan något som helst skydd från våld, droger och kriminalitet. Andra stängs in i överfyllda läger i exempelvis Grekland. Minst 64 migranter hittades under tisdagsmorgonen döda i en container i Moçambique.

Vem ska dö efter ett långt liv och vem innan sin tid? Vem av vatten och vem av eld?

Fem personer knivskadades efter att en gärningsman gick till attack mot en judisk församling i delstaten New York, under firandet av högtiden Chanukka. Minst tio personer dödades och många vårdas fortfarande med livshotande skador efter onsdagskvällens högerextrema terrordåd i Tyskland. Mellan år 2016 och 2017 fördubblades antalet högerextrema terrorattacker i USA. I Europa ökade de under samma tid med hela 43 procent.

Vem av svärd och vem av best? Vem av svält och vem av törst? Vem av skalv och vem av sjukdom?

Socialdemokraterna och Moderaterna har blåst dagens unga arbetare på en tredjedel av pensionen. Statliga vägarbeten fulla av säkerhetsbrister som skulle ge böter, men närmare två tredjedelar av företagen slipper betala. Trafikverket struntar i att bötfälla för att ha ”god relation” med företagen. Är du 30 år eller yngre kan du inte räkna med mer än 40 procent av lönen i pension.

Vem av kvävning och vem av stening? Vem ska vila och vem ska ströva?

En republikansk studentgrupp vid Arizona State University i USA har samlat in pengar till den 17-åring som förra veckan sköt ihjäl två personer vid en demonstration mot rasistiskt polisvåld i delstaten Wisconsin. Polens justitieminister gjorde förra veckan ett utspel och sade att landet planerar att lämna Istanbulkonventionen mot kvinnovåld.

Vem ska leva i harmoni och vem i förtryck? Vem i lugn och vem i lidande?

Efter att inte ha fått någon lön tvingades Bismarck Velasquez tillsammans med sin fru och treårige son lämna sitt hem, då de inte hade råd att bo kvar. Han är en av flera byggarbetare som inte fått lön på flera månader efter att ha arbetat för företaget Mega Group AB. Minst ett 100-tal migrantarbetare som jobbar med att färdigställa fasaden på Al Bayt-arenan i Qatar har inte fått lön på sju månader.

Vem ska utarmas och vem ska berikas? Vem ska degraderas och vem ska upphöjas?

Den planerade produktionen av fossila bränslen fram till år 2030 är långt över de nivåer som krävs för att klara parisavtalet. Den socialdemokratiska tankesmedjan Tidens rapportförfattare skriver att människor som flyr från ett krig i huvudsak ska få sitt skyddsbehov tillgodosett i grannlandet från landet de flyr ifrån. Rätten till asyl omförhandlas till rätten att sitta i flyktingläger. Det är den praktiska följden av att man tvingas söka skydd i närområdet, ofta i länder med lågt försvar för mänskliga rättigheter och ofta med hög korruption.

För ditt namn som ditt lov: svårt att förarga och enkelt att blidka, för du önskar inte döden till den som förtjänar den, utan att hen omvänder sig och lever.

/Isak Gerson
Illustration av Mika Kastner Johnson

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu