Fascistiska miliser, fascistiska poliser

polis fistbump med milis coverfoto
2020-08-30

Högerextrema miliser utgör ett allt allvarligare hot mot Black Lives Matter och antirasister i USA. Sociala rörelser som väcker kritik mot statens våld ser hur polisen blundar för eller regelrätt stödjer den dödliga fara som fascistiska mobbar utgör mot demonstrationerna.

Den 24 augusti skedde ännu ett fall av obeskrivlig och oprovocerat polisvåld mot en afroamerikansk man i Kenosha, Wisconsin. I protesterna som följde att obeväpnade Jakob Blake sköts i ryggen sju gånger av polis inför sina tre barn så närvarade dock inte bara upprörda demonstranter från Black lives matter och media utan även ett flertal grupperingar av tungt beväpnade vita män. 

Sådana högermiliser har blivit en hotfull och allt mer närvarande förekomst kring BLM-protester, sedan de bröt ut i maj. Den 25 augusti patrullerade också 17-årige Kyle Rittenhouse ute på Kenoshas gator. En tonåring med polisambitioner, som skyltade med Blue Lives Matter och att han älskade att ”trigga libs” i sina sociala medier. Han var ditrest från Illinois, utgav sig för att försvara en bensinmack och var beväpnad med en automatkarbin som han inte hade tillstånd att bära.

Data insamlat av forskaren Alexander Reid Ross visar på hur vita miliser och högerextremister vid 497 dokumenterade fall sedan 27 maj konfronterat BLM-demonstrationer (hur stort mörkertalet är kan vi så klart inte veta). 387 av dessa incidenter har inneburit hot, hets mot folkgrupp eller aggressivt uppvisande av vapen. Många incidenter har också varit mycket våldsamma, det har skett 64 fall av överfall/misshandel, 34 fall av attacker med bil, 9 fall av skjutningar mot demonstranter, varav 6 demonstranter skottskadats. Av dessa har tre avlidit.

Videomaterial visar hur minderåriga Rittenhouse tackades och erbjöds vatten av polisen – “We appreciate you guys, we really do.” 15 minuter senare sköt Rittenhouse den första av tre demonstranter, varav två avled direkt. Även de sista två skjutningarna fångades på film, som också visade honom efter skjutningarna gå mot polisen utan att de ingrep trots att publiken ropade åt polisen att gripa honom. Han greps först en dag senare hemma hos sin mamma i grannstaten Illinois.

Sheriff med högerextrem patch

I Huffington Post-artikeln, som varit den tidning som varit bland de första att ta del av denna data, beskrivs hur polisen återkommande öppet visar stöd för de vita miliserna, likt hur de uppmuntrar Rittenhouse att ta lagen i egna händer. I Georgia fotades polis i en fist bump med en beväpnad milismedlem. I Philadelphia poserar de tillsammans, likaså i Washington. I Orange county, Los Angeles och Chicago har de dokumenterats med högerextrema milissymboler. I Albuquerque beskrevs en grupp milismän ledda av en nynazist som “tungt beväpnade kamrater” över polisradion, kort därefter skjöt de en antirasist som skadades allvarligt.

Det är scener som ger ekon genom hela USA:s historia. Ett land där en stor del av polisstyrkan uttryckligen grundats eller växt fram ur ett system för kontroll och repression av slavarna.  En polis vars primära uppdrag sedan under 1900-talet knappast utvecklats längre än repression och kontroll av den svarta underklassen, vars slavarbete i fängelserna fortfarande kan utnyttjas av amerikanska företag. I samma Huffington Post-artikel påpekar amerikaforskaren Nick Estes hur den amerikanska konstitutionella rätten att bära vapen utformades just primärt för att beväpna vita amerikaner mot slavuppror och hoten från den koloniserade ursprungsbefolkningen. Efter inbördeskriget och slaveriets avskaffande växer Ku Klux Klan fram som ett sätt att med polisens goda minne fortsätta den dödliga repression som polisen nu inte längre hade mandat att utföra.

Att polisen känner sig begränsad i sitt våldsutövande i respons till protester mot polisvåld ökar just risken att polisen tar omvägen via miliser.

En rapport av den tidigare federala polisen Mike German visar på band mellan polisen och högerextrema grupperingar i över ett dussin stater sedan 2000, och att knappt några åtgärder gjorts för att motverka utvecklingen. German har också skrivit utförligt om hur polisen trots gott om stöd i lagen väljer att inte bemöta utvecklingen av högerextremt våld. 

Detta trots att den växande tendensen av högerextrem milis också utgör hot mot inte bara folket utan också statens representanter. Som när Michigan Liberty Militia utför en manifestation mot Covid-nedstängningen, genom att tungt beväpnade tränga sig in i Michigans kapitolium, motsvarande statens riksdagshus. 

Samtidigt som den våg av protester som löper genom USA tillsammans med den historiskt starka amerikanska vänstern format en hel generation så möter de sociala rörelserna nu också ett extremt hot som kommer att vara svårt att bemöta. De amerikanska fascisterna är beväpnade och ute på gatan, och polisen blundar. Riskerna för högerextrem terror löper allt högre och den prekära situationen och polariseringen inom amerikansk inrikespolitik kan komma att eskalera en redan blodig situation till extrema nivåer. När allt kommer kring är det i slutändan inte bara högermiliser som har rätt att bära vapen och nyligen har vi sett det första högerextrema dödsfallet, ännu är dock situationen runt skjutningen oklar men risken för eskalering är överhängande.

Den populistiska amerikanska högern skyr inte att hälla bensin på elden. Nyhetsprogramvärden Tucker Carlson på Fox News kommenterar situationen inför sina miljontals tittare: “Det är inte särskilt chockade att 17-åringar med gevär bestämmer att de måste upprätthålla ordningen när ingen annan gör det.” I skrivande stund har ett flertal republikanska studentföreningar och diverse mindre vapenföreningar tagit ställning för Rittenhouse, det har samlats in över en miljon kronor till hans rättsliga försvar. Månaderna innan han mördade två antirasister postade Kyle Rittenhouse TikTok-videos från ett kampanjmöte med Trump.

/Mickan


Alexander Reid Ross samlar sin data i en karta som går att se här: http://web.pdx.edu/~aross/incidents/incidents.html

Bilden nedan är en dokumentation av olika högerextrema miliser sammanställd av researchgruppen Political Research Associates här: https://www.politicalresearch.org/sites/default/files/2020-06/PRA%20Field%20Guide%206.19.20%20%28rev.1%29.pdf

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu