Inför 1 maj: Vad har Stoppa Marschen för planer?

2020-04-30

Tidigare under våren meddelade Nazistiska Motståndsrörelsen (NMR) att de planerade att genomföra en marsch i Uppsala 1 maj, något som det även gjort i andra städer i sverige under de senaste åren. Nazisternas planer ändrades dock under våren, till följd av läget med Covid19 ställde de in, med hänvisning till sina egna medlemmars hälsa. Däremot vet vi att de planerar att genomföra marschen när samhällsläget ändras.

1) Vad kommer Stoppa Marchen att göra på 1 maj i år – när nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen har skjutit på sin demonstration i Uppsala?

Vi tycker det är viktigt att fortsätta arbetet mot nazism och fascism och väljer att fortsätta mobilisera. Vi är än mer redo om och när NMR bestämmer sig för att genomföra sin demonstration. Vi har nu inför 1 maj en vecka där vi uppdaterar dagligen med tips på aktivism som alla kan göra för att bidra till den antifascism kampen men utan att bidra till smittspridningen. Det har varit tips som på att sätta upp klibbor, affischera, att ta tillbaka staden, gatorna och platser som nazisterna gör anspråk på.

2) Hur kan vi hitta en kollektiv styrka fast vi sitter isolerade?

Med tipsen vill vi inspirera till direkt aktion och visa konkret hur man kan göra för att delta i kampen.  Det har till exempel varit att visa hur en hittar  information om vart nazister befinner sig och hur en kan dela med sig av den informationen till de som bor i ens stad och närområde. 

Vi bor här, så oavsett reserestriktioner eller inte är vi här. NMR behöver samla ihop sina trupper och resa hit. Vi vill att fler ska känna att vi kan göra något för att visa att de inte är välkomna hit, eller någon annanstans. Vi har därför bjudit in alla till att filma och fota sina aktioner och skicka till oss, vi klipper ihop allt till en  stor massa av aktioner och publicerar på 1 maj. Vi är många, trots att vi är isolerade och så har vi ändå vår gemenskap!

3) Vilka frågor är viktiga att lyfta just nu?

Antifascism kommer tyvärr vara viktigt att lyfta så länge det finns aktiva fascister och nazister och så länge dessa strömningar och idéer kommer till uttryck. Det kan göras på mindre uppenbara sätt än att någon viftar med NMR:s flagga på stan, hotar minoriteter med våld och misshandlar folk. Både fascistiska och nazistiska idéer har en spridning i vårt samhälle idag och ökar i popularitet. De försöker bli rumsrena. Vi måste visa att de aldrig kan normaliseras, de kommer aldrig accepteras och att det har ett pris att vara nazist. 

Så skicka in dina aktionsvideos till oss och följs oss på facebook, instagram och twitter! Och när NMR bestämmer sig för att ha sin demonstration, se till att gå ut på gatorna här i Uppsala och hjälp oss Stoppa Marschen! 

facebook @Stoppa Marschen 
instagram @stoppa.marschen
twitter @StoppaMarschen

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu