2020-04-09

En global pandemi som tvingat produktionen att tvärstanna och satt befolkningarna i husarrest. Hur tränger sig viruset in i den ”själ som satts i arbete”, i en redan slutkörd och överarbetad arbetarklass som nu tvingas till en paus. Kan alla fortsätta och vara kreativa och jobba hemifrån? Erik och Mathias läser Franco ”Bifo” Berardis karantändagbok skriven i italienska Bologna. Depressionen är inte bara ekonomisk, menar Bifo, utan även politisk. På en masskala, aldrig förut skådad. Vi kommer aldrig återgå till något normaltillstånd efter det här.

Läs mer:
Bifo – Diary of the psycho-deflation:
https://www.versobooks.com/blogs/4600-bifo-diary-of-the-psycho-deflation
Bifo – Reset, Cronaca della psicodeflazione, del II (italienska):


Bifo – Come se fosse ieri, del III (italienska):

European journal of psychoanalysis – Coronavirus and philosophers (Specialnummer om Agambendebatten). Med inlägg från M. Foucault, G. Agamben, J.L. Nancy, R. Esposito, S. Benvenuto, D. Dwivedi, S. Mohan, R. Ronchi och M. de Carolis.
http://www.journal-psychoanalysis.eu/coronavirus-and-philosophers/

Social crisis, mental crisis (podcast):
https://socialcrisismentalcrisis.tumblr.com/

Tidigare avsnitt av Apans anatomi som refereras till i podden:
#0 Betaupproret:


#29 Postkapitalistiska begär:

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu