Mexiko: Strejk mot våld mot kvinnor

Feministiska aktivister i Mexiko har utropat en nationell strejk den 9 mars, dagen efter internationella kvinnodagen. I ett upprop uppmanas alla kvinnor att inte gå till jobbet, att hålla sina döttrar hemma från skolan och inte handla något i affärerna. De vädjar också till män att ställa sig solidariska och hjälpa kvinnorna att strejka. Flera mexikanska universitet har uttalat sitt stöd till strejken.

Syftet med strejkdagen är att synliggöra kvinnornas betydelse i samhället och vara ett radikalt statement mot kvinnohat och ojämlikhet.

I Mexiko mördas tio kvinnor varje, fyra barn rapporteras försvinna och anmälda våldtäkter eller övergrepp leder sällan till fällande dommar. Detta könade våld riktade mot kvinnor har i kommit att kallas ”femicidio” i Latinamerika.

Aktiviteterna kan följas under hashtags som ”ParoNacionaldeMujeres (Nationell kvinnostrejk), #UnDíaSinNosotras (En dag utan oss) och #UnDiaSinMujeres (En dag utan kvinnor). Internationellt kommer det även ske protester framför Mexikos ambassad, där demonstranterna kommer ha lila kläder som protestsymbol.

Läs mer:
Mexican women call for a national strike after a series of brutal femicides.
What is femicide?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.