Mexiko: Strejk mot våld mot kvinnor

2020-03-03

Feministiska aktivister i Mexiko har utropat en nationell strejk den 9 mars, dagen efter internationella kvinnodagen. I ett upprop uppmanas alla kvinnor att inte gå till jobbet, att hålla sina döttrar hemma från skolan och inte handla något i affärerna. De vädjar också till män att ställa sig solidariska och hjälpa kvinnorna att strejka. Flera mexikanska universitet har uttalat sitt stöd till strejken.

Syftet med strejkdagen är att synliggöra kvinnornas betydelse i samhället och vara ett radikalt statement mot kvinnohat och ojämlikhet.

I Mexiko mördas tio kvinnor varje, fyra barn rapporteras försvinna och anmälda våldtäkter eller övergrepp leder sällan till fällande dommar. Detta könade våld riktade mot kvinnor har i kommit att kallas ”femicidio” i Latinamerika.

Aktiviteterna kan följas under hashtags som ”ParoNacionaldeMujeres (Nationell kvinnostrejk), #UnDíaSinNosotras (En dag utan oss) och #UnDiaSinMujeres (En dag utan kvinnor). Internationellt kommer det även ske protester framför Mexikos ambassad, där demonstranterna kommer ha lila kläder som protestsymbol.

Läs mer:
Mexican women call for a national strike after a series of brutal femicides.
What is femicide?

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu