Uppgång & Fall

Avsnitt 29: Nazismus, ein deutsches Beispiel… och lite, lite Ryssland

2020-01-17

Då kommer detta andra avsnitt av två i vårt försök att ta oss an fascismen i först Italien och nu Tyskland (och lite Ryssland) med ansatsen att försöka förstå rörelsen utifrån klass. Trasproletariatet och proletariatet, mellanskiktet och studenterna, ungdomarna och de äldre. Vi pratar vidare i samma sfär som föregående avsnitt men den här gången hoppar vi upp en gränsdragning på den europeiska kartan (Lichtenstein osynliggörs medvetet).

Fememord, spartakister, kupper, frikårer, NSDAPs kometfärd från 1928-1933, Weimarrepubliken, högskolering, NSDAPs klasspolitik, pogromer och de långa knivarnas natt och debatt om fascisternas vara eller icke vara som kapitalets sista försvarlinje. Med mycket mera i detta avsnitt av U&F.

Godt spies!

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu