Rädslans mobilisering

I den politiska debatten utmålas förorter och innerstaden som krigszoner. Det pratas om ett parallellsamhälle med gängkriminalitet, hedersvåld, klanstrukturer och NoGo-zoner. Att staten håller på att tappa greppet om samhället, samhällskontraktet har brutits. Tonläget slår över i masspsykos, rädslan används reaktionärt mobiliserande. Högern och socialdemokraterna tävlar om vem som ska skrika högst. Mer poliser, mer lagar, mer utvisningar, längre straff. Varför har de här frågorna blivit så centrala i dagens politiska diskussion? Gäst i detta avsnitt av Apans anatomi är Nathan Hamelberg och Shabane Barot, som redaktörat nya numret av Brand på temat Rädslans mobilisering.

Läs mer:
Brand temanummer: Rädslans mobilisering

Stuart Hall, Chas Critcher, Tony Jefferson, John Clarke och Brian Roberts: Policing the crisis (pdf)
https://colectivociajpp.files.wordpress.com/2012/08/stuart-hall-etc-policing-the-crisis-mugging-the-state-and-law-and-order-critical-social-studies-1978.pdf