2019-12-20

I den politiska debatten utmålas förorter och innerstaden som krigszoner. Det pratas om ett parallellsamhälle med gängkriminalitet, hedersvåld, klanstrukturer och NoGo-zoner. Att staten håller på att tappa greppet om samhället, samhällskontraktet har brutits. Tonläget slår över i masspsykos, rädslan används reaktionärt mobiliserande. Högern och socialdemokraterna tävlar om vem som ska skrika högst. Mer poliser, mer lagar, mer utvisningar, längre straff. Varför har de här frågorna blivit så centrala i dagens politiska diskussion? Gäst i detta avsnitt av Apans anatomi är Nathan Hamelberg och Shabane Barot, som redaktörat nya numret av Brand på temat Rädslans mobilisering.

Läs mer:
Brand temanummer: Rädslans mobilisering

Stuart Hall, Chas Critcher, Tony Jefferson, John Clarke och Brian Roberts: Policing the crisis (pdf)
https://colectivociajpp.files.wordpress.com/2012/08/stuart-hall-etc-policing-the-crisis-mugging-the-state-and-law-and-order-critical-social-studies-1978.pdf

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu