#2 – Militanta undersökningar

I andra avsnittet av Den gyllene horden diskuteras den nya arbetarmilitans som växte fram autonomt i Italien tidigt 60-tal och den marxistiska tidskrift, Quaderni Rossi (Röda anteckningsböcker), som tog sig an att undersöka dessa radikala fabrikskamper. Sociologiska undersökningar blev till deltagande självundersökningar, där arbetarna själva beskrev sin situation, och militanta undersökningar, inte bara för att förstå utan också att utveckla kamp. Undersökningarna blev därigenom inte bara ett moment i arbetarkampen – utan förnyade också marxismen, lyfte fram en politisk Marx. Avsnittets gäst är arbetarförfattaren Henrik Johansson i Malmö, med en bakgrund i undersökande kollektivet Kämpa tillsammans och medarrangör av Vår maktkonferenserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.