Vad händer i Chile? Från tunnelbaneprotester till uppror

2019-10-21

Visst är det lätt att romantisera bilderna som kommer från Chile just nu. Tusentals människor i flera delar av landet blockerar, barrikaderar och demonstrerar mot den sittande presidentens nyliberala politik. Om prishöjningen var anledningen till protesterna skulle folket gå tillbaka till sina hem nu, Piñera har dragit tillbaka förslaget. Hurra? Nja, inte ännu. Det är inte höjningen av priset på kollektivtrafiken som är anledningen till att människor tagit till gatorna, utan snarare en rad privatiseringar och nedskärningar som innebär bland annat sämre skola och sjukvård för alla förutom de allra rikaste. Människor lever i fattigdom medan den rika procenten i landet blir allt rikare. Prisökningarna i kollektivtrafiken var droppen som fick Chiles studenter att säga ”BASTA!” och alla andra håller med.

Den sittande presidenten Piñera, rädd för folkets reaktion, har nu stationerat ut militär på gatorna, något som inte skett sedan diktaturen. Även utegångsförbud råder från sju på kvällen. Istället för att föra ett samtal med folket, el pueblo, möter politikerna dem med ännu mer repression. Folket i Chile demonstrerar med sina liv som insatts mot militär och polis beväpnade med vapen, tårgas, vattenkanoner och gummikulor. Tre har hittills mist livet och hur många som skadats kan jag inte säga säkert.

Det är enbart med vår solidaritet som vi kan stödja folket i Chile när de nu reser sig och kräver mänskliga rättigheter i form av ett värdigt liv. Det handlar inte om tunnelbanepriserna, det handlar om privatiseringarna, det handlar om att folk dör för att de inte har råd med sjukvården, det handlar om att inte kunna skicka sina barn till skolan för att det är för dyrt, det handlar om priset på el, det handlar om priset på bensin, det handlar om pensionerna…

Demonstrationer hålls runt om i Sverige i stöd för det chilenska folket, gå dit. Prata om situationen med andra. Håll dig informerad, inte bara om situationen i Chile, utan om kamperna mot fascism och nyliberalism som pågår runt hela världen, och håll ett vakande öga på vilken riktning Sverige är påväg.

Vill du läsa mer om vad som händer i Chile?

Tips är att kolla in #despiertachile #chiledespierta #chiledesperto #chiledespertó på twitter och Instagram för senaste nytt från Chile.

Artiklar:
Crimethinc: Chile: Resisting under Martial Law
Crimethinc: Evade and Struggle: Riots Break Out against Austerity in Chile
Jacobin: “It’s Not About 30 Pesos, It’s About 30 Years”
Chilean President Announces State of Emergency
“We Want Democracy to Be Restored”: Protesters in Chile Decry Inequality Amid Military Crackdown
Wikipedias sida över protesterna.
The Empire is trembling.

https://www.youtube.com/watch?v=iFSEZfNnRUw&fbclid=IwAR2gjkkDD7XxFzq-h1l5lajZicdUTFBGXBzywJyRnwOgEtZT22W-cVTp9_Q

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu