20 år sedan mordet på Björn Söderberg

2019-10-11

Den 12:e oktober är det tjugo år sedan mordet på syndikalisten Björn Söderberg, som mördades av nynazister efter att ha agerat mot att en nazist tagit plats i fackklubben på hans arbetsplats. För detta agerande fick Björn betala med sitt liv och reaktionen lät inte vänta på sig. SAC samlade till de största antifascistiska mobiliseringarna i efterkrigstid och har sedan dess uppmärksammat årsdagen för mordet genom torgmöten och demonstrationer. SAC har även instiftat civilkuragepriset som delas ut varje år till någon som visat civilkurage på sin arbetsplats.

Nedan följer en kort intervju med arrangörsgruppen till civilkuragets dag i Stockholm, och även information om vart du kan delta i de manifestationer som ska arrangeras.

Hur kommer 20 årsdagen uppmärksammas?

I Stockholm kommer vi att hålla ett fackeltåg från La Mano till Medborgarplatsen. Innan fackeltåget avgår kommer vi att ha en tyst minut och kransnedläggning vid statyn för att minnas Björn. När vi kommit fram till Medborgarplatsen kommer det vara tal av bland annat SACs generalsekreterare Erik Bonk och musik av Elin Calmer. Årets civilkuragepris kommer också att presenteras. Vi hoppas på en fin och värdig manifestation på 20 årsdagen av mordet.

Är det mer civilkurage idag i samhället än för tjugo år sedan? 

Det är svårt att säga hur det är ställt med civilkurage i allmänhet i samhället, men på många sätt liknar dagens situation hur det såg ut i slutet på 1990-talet och början av 2000-talet med    en stark våg av främlingsfientlighet allmänt i samhället. En sådan situation ger även våldsamma nazister mycket utrymme och den som inte kan tolerera det tvingas stiga fram och säga ifrån även om det är obekvämt eller till och med livsfarligt.

Varför är den här dagen viktig att fortsätta uppmärksamma?

Som sagt kan vi se en ökad våg av främlingsfientlighet i samhället, men även andra delar av samhället har blivit hårdare. Arbetsmarknaden är pressad och arbetares rättigheter blir allt mer kringskurna. Feminism är inte alls självklar i samhället och klimatfrågan är en ödesfråga för hela planeten som i princip ignoreras eller till och med motarbetas av politiker. I en sådan situation är det viktigt att göra motstånd på de sätt som är möjliga, både kollektivt genom att organisera sig men också i vardagen genom att säga i från när personer i ens närhet beter sig på ett sätt som inte är acceptabelt.

Vad kan jag som enskild person göra för att visa civilkurage på mitt arbete?

På många sätt är det svårt att som enskild person ensamt göra motstånd mot orättvisor. Genom att på något sätt bygga en kollektiv styrka på arbetsplatsen så blir det lättare att säga i från. En bra början är att prata ihop sig med sina kollegor, oavsett facklig tillhörighet, för om man har åtminstone några kollegor i ryggen så är det lättare att agera. Med det sagt så är det också viktigt med bra förebilder och att visa att det går att göra motstånd och det är därför civilkuragepriset finns.

Här kommer civilkuragets dag att uppmärksammas

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu