Demonstration mot surrogatförmedling i Stockholm

2019-02-02

Utanför Central Hotel i Stockholm har en grupp demonstranter samlats idag den 2 februari. På skyltar och banderoller står slagord så som ”Här pågår människohandel!” Och ”Fattigdom + kvinnohat = surrogat”. Inne på hotellet har företaget Tammuz Surrogacy Nordic en mässa, där man informerar potentiella kunder om hur man går tillväga för att köpa ett barn via dem.

Brand: Varför är ni här idag?

– Sedan ett och halvt år har vi protesterat mot den växande surrogatförmedlingen i Sverige, som vi anser är en ny form av handel med kvinnor, en fördjupad form av kvinnoförtryck inom kapitalismen. Det är viktigt att vi göt det här för att uppmärksamma eftersom det är en dold verksamhet i Sverige. Det är ju inte lagligt, men heller inte olagligt. Det är en klassfråga för det drabbar fattiga kvinnor.

Under de senaste månaderna har företaget uppmärksammats på grund av en kampanj där de erbjuder sänkta priser på graviditeter och kvinnors ägg

– Man kunde få up till 4500 dollar ”rabatt” om man köpte från Ukraina, och som man köpte ett ”paket” fick man ”obegränsat med ägg”. Det är så fucking vidrigt!

Det är ingen formell organisation som står bakom demonstrationerna, utan ett informellt nätverk har bildats av aktivister som håller koll på surrogatförmedlingsföretagen i Sverige. Initiativtagaren för dagens demonstration säger till Brand att hon har gått på flera demonstrationer tidigare och bestämde sig för att skapa ett event när hon såg att företaget annonserade om en ny mässa 

– Jag är emot människohandel och jag tycker att det är viktigt att visa hotellet som låter det här företaget hyra in sig hos dem att det inte är acceptabelt. 

Företaget skulle från början hålla sin mässa på Clarion Hotell, men hotellet möttes då av skarp kritik och företaget bytte till slut lokal.

– Jag är här för att jag tycker att kvinnors kroppar inte är till salu. De här företrädesvis männen köper sig rätten till kvinnors livmödrar, säger en demonstrant.

– Jag har demonstrerat mot surrogathandel, jag har demonstrerat mot prostitution, jag har demonstrerat för rätten till fri abort som jag egentligen tycker är samma sak. Det handlar om en form av mäns våld mot kvinnor, där de tar sig rätten att bestämma över våra kroppar på olika sätt. Men i grunden är det samma sak. Det är ingen mänsklig rättighet varken att få barn eller sex av andra. 

En man stannar till och börjar diskutera hetsigt med en av demonstranterna. Han vill försvara att han själv köpt en graviditet av en surrogatmoder och skriker att aktivisterna är ”fula feminister”. Men ingen av demonstranterna verkar särskilt avskräckt.

– Jag går på demonstrationerna så länge jag kan gå, säger en aktivist. Jag har hållit på i 40 år och tänker hålla på i 40 år till! 

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu