#ClimateAlarm – Ändra systemet, inte klimatet

2018-12-09

I anslutning till FN:s klimattoppmöte i Polen hölls den 9 december klimatmanifestationerna #ClimateAlarm på flera platser världen över. Här i Sverige hölls ett flertal demonstrationer.

I Stockholm samlades över 5 00 personer på Raol Wallenbergs torg till Climate Alarm-manifestationen.

I talet från Allt åt alla Stockholm knöts klimatfrågan an till de franska gula västarnas protester.

”Alla politiska frågor har sin egen optimala konfliktnivå. Denna avgörs i huvudsak av hur brett stöd en linje i en särskild fråga har bland befolkningen. De gula västarnas landsomfattande kravaller i Frankrike når resultat utan att generera en kritisk backlash, utan att massan vänder sig mot deras radikalitet, eftersom 70% av den franska befolkningen sympatiserar med frågorna de driver. Det finns saker för oss att lära här”.

De uppmanade till civil olydnad och direkt aktion mot klimatskadlig infrastruktur, inspirerade av Ende Geländes massaktioner i Tyskland.

”Vi vet idag att vi har någonstans mellan tio till femton år att arbeta med. Antingen har vi vunnit innan tidsfristen löper ut, eller går vi över tröskeln till där alla framtida insatser blir förgäves och klimatet accelererar sig självt till sex graders uppvärmning; Och civilisationen står inte längre kvar på en sex grader varmare planet. Allt jordbruk söder om norra polcirkeln kommer vara dött, och mängden människor planeten kan livnära enbart en bråkdel av dagens befolkningstal. Hur ser vi på politisk praktik mot en bakgrund som denna?”

Även Fältbiologerna betonade vikten av aktioner i sitt tal.

”I somras deltog 6500 medmänniskor – rekordmånga – i Ende Gelände, en direktaktion i Tyskland där man tog sig in i en kolgruva och stängde ned verksamheten i en av Europas värsta utsläppare under ett helt dygn. Folkrörelserna Flyglarm Arlanda och Fossilgasfällan, som kämpar mot en fossilgashamn i Göteborg, tar kampen till exakt rätt platser: expansionen av fossilindustrins infrastruktur. […] Så, vänner och miljökämpar: organisera er. Gå med i en miljöorganisation. Påverka ett parti. Ockupera en kolgruva. Tillsammans gör vi skillnad – och alla behövs i kampen. Därför är det så viktigt att vi samlas här idag – och att vi fortsätter samlas, i gränslös solidaritet och oändlig kampvilja.”

Fältbiologerna pekade ut en rik kapitalistklass i väst som ansvariga för klimatförändringarna:

”Klimatet är vår tids största rättvisefråga. Katastrofen har skapats av rika vita västerlänningar – men kommer värst drabba de med minst skuld. Urfolk. Fattiga. Rasifierade. Kvinnor. Klimatförändringarna kan bli ett av historiens värsta brott mot mänskliga rättigheter. Och när människor flyr från de klimatförändringar vi orsakar – då släpper vi inte ens in dem i våra relativt trygga länder. Det är en skam. En skam som förvärras varje gång klimatförnekande fascister får mer inflytande, i såväl USA och Brasilien som i EU och Sverige.”

De knöt i talet an till klimatstrejkerna som spridit sig som en massrörelse bland ungdomar världen över.

”Makthavarna hotar framtida generationer – men också dagens unga generation. I år har världen på allvar sett oss stå upp mot vuxenvärldens dödliga politik. Det började när skolstrejkaren Greta Thunberg satte sig utanför Riksdagen en dag i somras, med kravet att Sverige ska respektera Parisavtalet. Tre månader senare har klimatstrejken vuxit till en global massrörelse. För en vecka sen klimatstrejkades det i 114 svenska kommuner, antagligen den största simultana miljödemonstrationen i vårt lands historia. Och strejken har spridits till över 20 andra länder. I Australien gick 15 000 skolelever ut i strejk, fyllde gatorna och ockuperade parlamentet. ”

Efter talen genomfördes Extinction Rebellion en blockad mot bensinmacken Preem.

Se talen från manifestationen här:

I Malmö genomförde runt hundra aktivister blockader av gator.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu