Kontrapunkt fortsätter – hyrestrejken är över

2018-11-12

Efter en 18 månader lång hyresstrejk och totalt två år i konflikt med hyresvärden Kwame Moore kan vi äntligen med lyckotjut och i full glädjeyra fira att tvisten är över och kampen är vunnen. Kontrapunkt lever vidare!

I september kunde vi meddela att vi till slut fått en ny lokal där vi kan återskapa vår kreativa och solidariska knutpunkt och att vi med den blickar framåt och lämnar konflikten bakom oss. Men kvar framför oss hade vi ändå den stora rättegången där frågan om de gamla lokalerna slutgiltigt skulle avgöras.

Rättegången skulle ha ägt rum under tre dagar nu i slutet på november, men i onsdags kom en oväntad vändning när vi befann oss i Tingsrätten för förberedelserna inför den. Ställd inför effekterna av hyresstrejken, bevisläget och att processen riskerade att dra ut ytterligare på tiden, beslöt sig Kwame Moore till slut för att backa från alla stämningar och gå oss till mötes. I utbyte lämnar vi hans lokaler i slutet av året.

När vi i maj 2017 tvingades stänga och avbryta all verksamhet valde vi att hyresstrejka tills dess att vi nådde en överenskommelse vi kunde acceptera och som innebar att hyresvärden tog sin del av ansvaret för den uppkomna situationen. Nu är vi där. Alla ekonomiska krav på oss är nu strukna och han ersätter oss dessutom med en miljon kronor i ekonomisk kompensation för de förluster vi lidit under den tid vi inte kunnat genomföra verksamhet i lokalerna.

Trots att vi tvingas lämna de lokaler vi byggt upp med så mycket kärlek och hårt arbete, som genom de tio år som gått har huserat allt från magiskt sprakande husfester till att ge tak över huvudet åt tiotusentals taklösa, ser vi det här som en stor seger! Det hör inte till vanligheterna att föreningar eller grupper som tar såna här kamper går segrande ur dem. Allt som oftast blir det en kamp som i bästa fall får symbolisera att man inte ger upp utan motstånd. Nu är vi mer än en symbol – vi finns kvar!

Även om vi i rätten hade vunnit på alla punkter, hade vi ändå lämnat lokalerna och vi hade inte haft rätt till skadestånd på grund av att vi är en ideell förening. Skadestånd baseras på utebliven ekonomisk vinst och ideella föreningar kan per definition aldrig ha vinst. En sådan seger hade alltså endast varit principiell, men ekonomiskt hade den med största sannolikhet lett oss till konkurs, vilket en förlust med säkerhet också hade gjort.

Eftersom tvisten i grunden handlade om att vi offentligt uttryckt vår oro för utvecklingen av området kring Norra Grängesbergsgatan är det en extra stor vinst att vi är kvar här. Vår nya lokal ligger på samma gata och vi kommer därför att kunna fortsätta verka för en hållbar och demokratisk utveckling av området.

Med hyresstrejken som vapen och solidariteten som näring tog vi kampen, uthärdade hela vägen och har till slut kommit ut på andra sidan. Lite tilltufsade och trötta, men stärkta av erfarenheten att det lönar sig att stå upp och kämpa för det man tror på.

Den här vinsten är inte bara vår – den är hela Malmös! Det har bara varit möjligt att stå starka hela vägen tack vare alla tusentals solidariska Malmöbor som envist, och ibland under stora uppoffringar fortsatt göra solidaritetsarbetet möjligt. Tack alla som bidragit med donationer och resurser och stort tack till alla som vägrat ge upp och istället visat i ord och handling att vi kommer fixa det – att vi på riktigt är starka tillsammans.

Den här kampen är över – men många andra återstår. Nu sätter vi fullt fokus på att fortsätta bygga det rättvisa, kärleksfulla och solidariska Malmö vi alla vet är möjligt.

Länge leve Kontrapunkt – tillsammans är vi kampen!

/ Kontrapunkt

Mer info:
Sammanfattning av bakgrunden till konflikten och länkar till fler texter går att läsa här .

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu