Polen: Fascistmarsch med regeringskydd

Fascister som marcherar i polen
2018-11-11

Idag den 11 november i Warszawa äger den största högerextrema marschen i Europa rum.

“Självständighets”-marschen anordnas av en koalition av nazistiska och högerextrema organisationer i Polen för att fira årsdagen av då landet blev en självständig nationalstat.

Demonstrationen bestod ursprungligen av några hundra radikala vit makt-aktivister, men mycket har ändrats under det senaste tio åren sedan initiativet drogs igång.

Vit makt-aktivister har precis som i andra länder bytt t-shirts med hakkors till kavajer, mobiliserat sig politiskt och tack vare den nya våg av nationalism som svept över Östeuropa lyckats profilera “Självständighetsmarschen” som ett stort patriotiskt jippo.

Förra året deltog 80 000 högerextrema och patrioter i demonstrationen. I år har den polska regeringen och presidenten för första gången officiellt bekräftat att de ska närvara som hedersgäster.
Representanter från flera högerextrema och fascistiska partier och grupper i Europa fanns på plats.

Även om “Självständighetsmarschen” lyckats marknadsföra sig som ett patriotiskt evenemang för alla “vanliga” patrioter, så har den varje år kritiserats av mänskliga rättighetsorganisationer för att inte ta avstånd från de öppet rasistiska och fascistiska slagord som skanderas och syns på banderoller tillsammans med en tydlig fascistisk, antifeministisk och anti-hbtq agenda.
Men det är inte bara slagord som förekommer under demonstrationen. Varje år har det varit våldsamma kravaller, med attacker mot människor & mötesplatser som utmanar nationalisternas världsbild, så som hbtqia-aktivister, vänsterfolk och invandrare.

Under marschen förra året deltog medlemmar från den fascistiska grupperingen Nordisk Ungdom med säte i Stockholm, bland annat i en våldsam attack på en grupp äldre kvinnor som protesterade.

Förra året i Polen rapporterats tre gånger så många fysiska attacker med rasistiskt motiv som under 2013 och 10 gånger så många som under 2010.

I år var marschen nära att bli inställd på initiativ av Warszawas borgmästare Hanna Gronkiewicz Waltz, som ville dra tillbaka demonstrationstillståndet och hänvisade till att polisstyrkan inte skulle räcka för att garantera säkerheten. Detta ledde till stor upprördhet bland nationalister och högerextrema krafter. De uppmanade sina anhängare till att marschera även utan tillstånd och hotade med att demonstrationen skulle kunna komma att bli våldsam. Situation fick en vända till efter gårdagens direkta ingripande av högerregeringen som resulterade i att tillståndet för att låta nationalister marschera blev återställt. Samtidigt har Warszawas poliser gått ut med information om att de planerar strejka samma dag. Det spekuleras i att det finns möjlighet att militära styrkor kan kallas in för att upprätthålla ordningen.

Idag mobiliserar antifascister en motdemonstration, som i år kommer ta formen av en dansprotest, mer info här:
https://www.facebook.com/events/2140866296201339/?ti=i

/ Daria och Dolores

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu