Film: Motståndsfickor i Latinamerika

2018-11-10

Dispatches from Resistant Mexico är en serie korta dokumentärer från södra Mexico, där varje visar på en av de tusentals motståndsfickor över hela Latinamerika som kämpar mot det zapastisterna kallar ”den kapitalistiska hydran”. Dessa individer, gemenskaper och lokalsamhällen affirmerar ett sätt att leva i opposition mot de kapitalistiska ekonomierna och dess värden. De kämpar mot den förödande nyliberala ”utvecklingen” och ”megaprojekten” som plundrar resurser och land från urbefolkningarnas communitys och hotar livs-formerna som har överlevt trots 500 år av kolonisering.

Motståndet delar många av zapatisternas mål och principer: autonomi från den kapitalistiska ekonomin, kommunalistisk självstyre rotat i urbefolkningens kollektiva traditioner, ett slut på underordningen av kvinnor och ett respektfullt, livsaffirmerande, ickedominerande relation till naturen. Kvinnorna i urbefolkningarna är i framkanten i många av dessa pågående kamper.

Think from the Heart: the National Indigenous Congress in Mexico — är den första budkaveln i serien – som handlar om 20 årsjubileumet för zapatistanknutna National Indigenous Congress, en organisation av urbefolkning som kämpar för att skydda sina områden och gemensamma livs-former. Delegater förklarar deras organisationsprinciper, mitt i firandet som hålls i de autonoma områdena zapatisterna kontrollerar.
Film

Defending Land, Ocean and Air — är den andra budkaveln i serien – tittar närmare på de transnationella företag som bygger massiva vindkraftverk i Isthmus, Tehuantepec, och hävdar att deras energi är ren och kan bromsa den globala uppvärmningen. Men den lokala urbefolkningens vittnesmål ger en mörkare bild av denna historia. Filmen ger en snabb bild över de formidabla kamper som förs mot de destriktiva vindkraftverken, som förstör områdets flora och fauna, förändrar vädermönstret och påverkar livssätten i området.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu