Klockan tickar – Time to strike back 2.0!

2018-11-03

I förrgår, 1 november 2019, släppte den avgående Socialdemokratiska regeringen ”Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister”, DS 2018: 40.

I klarspråk är det ett förslag om att allvarligt inskränka strejkrätten för alla som lönearbetar. Till grund ligger överenskommelsen från i juni i år, mellan det som tjusigt brukar kallas arbetsmarknadens parter. Pamparna i LO, TCO och Saco kom överens med Svenskt Näringsliv om ett förslag som innebär de mest övergripande förändringarna i det som brukar kallas den svenska modellen sedan Saltsjöbadsavtalet.

Just nu har vi ett historiskt lågt antal strejker i Sverige – det har faktiskt aldrig strejkats så lite. Så det är ju inte direkt ett galopperande problem fackpampar, näringsliv och en avgående socialdemokratisk regering försöker åtgärda. Inskränkningar i strejkrätten och arbetares rättigheter har skett runt om i de olika medlemsländerna inom EU de senaste femton åren, med hänvisning till att det hindrar kapitalets fria flöde. Svenskt Näringsliv har de senaste tjugo åren bedrivit en massiv lobbykampanj för inskränkningar i strejkrätten. Resultatet ser vi nu.

Förslaget har nu skickats ut på remiss, svar ska ha inkommit till 31 januari 2019. Preliminärt förväntas överenskommelsen träda i kraft i januari 2020. Om förslaget går igenom, kommer det betyda att möjligheterna för oss, vi som är majoriteten på arbetsmarknaden, arbetare, att reagera på orättvisor och använda vår kollektiva styrka – oavsett hur det känns ÄR vi flest – drastiskt minskar. Målet med förslaget är att dra undan mattan för alla fack som inte har fredsplikt (till exempel SAC syndikalisterna och Hamnarbetarförbundet) samt göra alla stridsåtgärder som inte handlar om att uppnå kollektivavtal olagliga.

Det vill säga, inga stridsåtgärder vid könsdiskriminering, när en kollega blir kickad orättfärdigt, vid allvarliga arbetsmiljöproblem eller för att agera vid sexuella trakasserier – listan kan göras lång.

Många uttrycket att det är krångligt, att det är svårt att förstå vad förslaget innebär. Det är en del av propagandan.

Det är mycket enkelt: den lilla demokrati du har på jobbet, kommer minska ytterligare. Handlingsmöjligheterna för arbetarrörelsen kommer inskränkas allvarligt.

25/8 genomfördes aktionen Strike Back- försvara strejkrätten i Stockholm. På plats var gräsrötter från alla fackliga organisationer i Sverige, studenter och pensionärer. Fackliga aktivister från resten av Norden var också på plats för att visa sin solidaritet. Budskapet var tydligt: Vi måste stoppa inskränkningarna i strejkrätten. Gräsrötter från arbetarrörelsen i Sverige, som är splittrad på grund av både konkurrens och ideologi, stod enad. Flera talade om uppror mot maktfullkomliga facktoppar. Flera talade om att det var dags att ta till strejkvapnet för att protestera.

Nu går arbetet med Strike Back vidare. 30/11- 1/12 är det utlyst landsomfattande aktionsdagar, Strike Back 2.0, för att uppmärksamma, nätverka brett och agera för att försvara strejkrätten.

Vill du att något ska hända på din ort? Gå in på vår sida, www.strikeback.se eller kontakta oss via Facebook!

Striden är inte över än, låt oss hoppas att 2019 bjuder på rekordhögt antal strejker!

/Dolores La Concha

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu