Yepstr försöker ge gigekonomin ett mänskligt ansikte

2018-10-31

Förra veckan lanserade vi kampanjen Nopestr.se i protest mot appen Yepstr. Vi uppmanade till att ge Yepstr dåliga betyg på Appstore och Google Store för att sätta press på företaget till att ta bort en rad funktioner som vi menar skapar otrygghet och utnyttjar ungdomarna som arbetar för appen. De räknas inte ens som anställda utan kallas för ‘’egenföretagare’’, samtidigt som 10% av betalningen för varje utfört uppdrag går rakt ner i Yepstrs egen ficka.

Uppdragsköparen lämnar en recension på ungdomens profil efter varje utfört uppdrag. Detta kallar Yepstr för att bygga ett CV, trots att det inte finns någon möjlighet att själv styra vilka omdömen som syns. Vi vill inte bli betygsatta med en recension som om vi vore produkter i en webbshop.

Dessutom styrs ungdomarnas löner av hur hög ‘’level’’ de har, och de uppmanas att dela ut flygblad och annan gratisreklam åt företaget för chans att stiga i level.

Vi har lyft frågor som:
* Är det tryggt och säkert att jobba åt och bli betygsatt av en främmande vuxen? (Ofta i deras hem.)
* Vad ger Yepstr rätten att agera chef över och tjäna pengar på egenanställda ungdomar?
* Och hur kan det anses seriöst att uppmana ungdomar till att arbeta gratis för ett företag i utbyte mot ”XP”?

Yepstr pratar om att de vill skapa jobb för ungdomar, men de skapar inga jobb utan förmedlar endast redan existerande jobb. För ingen tror väl att ungdomar inte klippte gräsmattor och rastade hundar innan denna app fanns? Ändå vill de framställa sig som att de gör ungdomar en tjänst, och vi ska vara tacksamma över att detta företag nu finns och vill tjäna pengar på oss. Ett arbete som förut gjordes som en överenskommelse mellan grannar paketeras nu om med en app som mellanhand. En app som lägger beslag på 10% av ens lön som ”förmedlingsavgift”och vill få det att framstå som modernt och progressivt.

Medlemmar i borgerliga ungdomsförbund, som annars talar sig varma om att “det ska löna sig att arbeta”, går nu ut i korståg för Yepstrs rätt att rent ut sagt ta betalt av ungdomar för att låta dem jobba.

Företaget motiverar avgiften med att den går till försäkring av de egenanställda. Men riskkapitalister hade inte investerat i Yepstr om inte förhoppningen var att gå med vinst, och företaget redovisar inte hur stor andel av dessa 10% som faktiskt går till försäkringen och hur mycket som blir vinst. Vad vi däremot vet är att Yepstr anser att ungdomen själv ska stå för självrisken på 1500 kr om det händer något, till skillnad från en riktig arbetsköpare som är skyldig att betala den åt sina anställda. En ungdom behöver arbeta ungefär 15 timmar via appen för att ha råd att betala den självrisken.

Yepstr utmålar det gärna som att det skulle vara vi som sparkade nedåt, som att en grupp ungdomar skulle kunna sparka nedåt mot en VD vars miljardärsvänner tillsammans med riskkapitalister gått in med över 14 miljoner i startkapital till hans företag. Bland dessa investerare finns ägaren till Stena Fastigheter, ett bostadsbolag som uppmärksammats i media för sina renovräkningar och gentrifieringsprojekt, och Keith Andersson, amerikansk miljardär och grundare av skuggbanken Blackrock.

Yepstrs VD talar sig varm om gigekonomin – den kommer att förbättra samhället och vi ska vara tacksamma över jobben han ‘’ger’’ oss genom sin app. Samtidigt slår facken larm om att unga i gigekonomin riskerar att bli utan tjänstepension. Osäkert anställda riskerar i hög utsträckning att bli utsatta för sexuella övergrepp och vågar inte säga något av rädsla för konsekvenserna som blir när man sitter löst på jobbet.

Yepstrs betyg i appstore har sjunkit som en sten sedan vi inledde kampanjen, vilket ger en fingervisning om hur många det är som motsätter sig den här utvecklingen. För oss ungdomar finns ingen chans till bolagsvinster i gigekonomin, vi är de som kommer att arbeta för den, utan några skyddsnät. Utföra samma arbeten som förut men under sämre förhållanden – och med en app som chef.

De vill äta kakan och ha den kvar – tjäna pengar på ungdomars arbete men inte behöva ta ansvar för deras pensioner och anställningsskydd. Men där Yepstr inte vill erkänna sig som arbetsköpare är vi inte heller någon fackförening. Vi är ungdomar som slår vakt om vår framtid där ingen annan gör det. Att massrösta ner Yepstr är en social stridsåtgärd mot ett företag och ett samhälle som vill beröva oss all trygghet och kontroll över vårt arbete. Det är en krigsförklaring mot gigekonomin. Och när LO dystert konstaterar att appjobb nog inte är så bra för de som arbetar, och staten låter företag nedmontera våra anställningsskydd ett kryphål i lagen i taget, då sitter vi inte bara och klagar. Då agerar vi. Det här är bara början.

/ Nopestr-kampanjen

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu