Massiv facklig aktion för strejkrätt

2018-08-25

Den 25 augusti ägde en mängd politiska initiativ rum i Stockholm. Demonstrationer hölls angående skillnaden mellan stad och landsbygd och angående djurrätt. Nazister demonstrerade på Kungsholmen. Brand bevakade Strike Back, den största av dagens demonstrationer, som arrangerades av ett nätverk med anknytning till en rad fackliga organisationer. Syftet var att försvara strejkrätten mot det förslag som lagts av LO-ledningen tillsammans med Svenskt Näringsliv, som syftar till att inskränka strejkrätten drastiskt.

Stor demonstration för strejkrätten
Strax efter klockan tolv den 25 augusti började det omfattande programmet på Norra Bantorget i Stockholm med talare, musik med mera. Runt tvåtusen demonstranter deltog totalt. Bland andra 11 LO-förbund, 3 fristående fack, ett TCO-förbund samt danska och norska LO var representerade.

Talare från olika LO-förbund talade bland annat om skillnaden på vad LO-ledningen vill och vad medlemmarna vill och om vikten av att kämpa på våra arbetsplatser. Talare från fristående fackföreningar som SAC och Hamnarbetarförbundet talade om att LO-ledningens förslag kommer slå hårt mot kämpande arbetare. Totalt talade, läste eller sjöng 28 personer.

Nazisekt mötte motstånd på Kungsholmen
Samtidigt samlades nazisterna i NMR på Kungsholmen. De samlade inga deltagare utöver sin lilla aktivistkärna, totalt ett par hundra personer. Detta har också varit fallet vid deras tidigare demonstrationer de senaste åren. Hundratals antifascistiska motdemonstranter samlades också på Kungsholmen och störde nazisternas manifestation. NMR hade fått tillstånd att gå en demonstrationsväg, men valde att stanna på Kungsholmstorg. Ansatta av motdemonstranter fick de åka hem med poliseskort.

Fyra fingrar rörde sig genom staden
Vid 15-tiden avslutades manifestationen på Norra Bantorget och demonstranter har delat upp sig i olika så kallade ”fingrar” som har som syfte att utföra demonstrationer på olika håll i Stockholms innerstad.

Det blåa fingret har som syfte att ”flytta kärnan i vad en strejk är, det vill säga en tillfällig störning i produktion och flöden av trafik och varor, från arbetsplatserna till gatan”. Det rörde sig ner längs Vasagatan förbi centralstationen, där det motades av polis när det började svänga upp mot Klarakvarteren och Sergels torg. Det rörde sig därefter tillbaka längs Vasagatan till LO-borgen, där det fortsatte blockera trafiken.

Det gula fingret genomförde en ”stadsvandring om ett brott” och rörde sig norrut förbi Drottninggatan till Sveavägen. Där satte sig demonstranterna på gatan utanför socialdemokraternas högkvarter och blockerade det i ungefär en timme.

Det röda fingret stannade på Norra Bantorget och genomförde en symbolisk aktion. Representanter från alla fackförbund vars medlemmar medverkat i demonstrationen ställde upp sig med alla sina fanor och olika skyltar. Flera sopsäckar fyllda med lagförslaget dumpades utanför porten till LO-borgen.

Det gröna fingret lämnade Norra Bantorget längs en tillståndsgiven demonstrationsväg till Vasaparken, där ytterligare tal hölls.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu