Heldag av sociala och tvärfackliga protester

2018-08-23

Den 25 augusti går folkrörelserna, de fria fackföreningarna och vänsterradikala rörelserna ut på gatorna i en mängd manifestationer i Stockholm och Malmö, mitt under valrörelsens slutskede. Känner du det svårt att hålla koll på alla initiativ? Brand har sammanställt en guide över alla manifestationer.

(Eftersom Facebook svartlistat vår länk kör vi en dubbelpostning)

MANIFESTATION: STRIKE BACK – En dag för strejkrätten
Tid: 12.00-14.00 på Norra Bantorget
Arr: Nätverket Strike back – försvara strejkrätten
Lördagens demonstration och tvärfackliga manifestation blir den största hittills till försvar av strejkrätten. Strike Back är en politiskt obunden tvärfacklig samling. Ta gärna med er era fackliga fanor men lämna partiflaggor och partisymboler hemma. Efter demonstrationen kommer det arrangeras olika happenings och protestaktioner runtom på stan öppna för alla som vill delta.
Tal av Marta Aguirre från LO-förbundet SEKO, Ulf Nilsson från LO-förbundet Byggnads, Erik Pettersson från LO-förbundet IF Metall, Roger Alis från LO-förbundet HRF, Jenny Bengtsson från LO-förbundet Transport, Christer Törnqvist – Strejkforskare på Högskolan i Skövde, 13. Ditte Busén från kampanjen ”Rör inte strejkrätten”, Linn Svensson från Juristuppropet, Eva Karlsson från TCO-förbundet Vårdförbundet, Camilla Ingman från LO-förbundet Kommunal, Roger Crossler och Simon Kappelmark från LO-förbundet Fastighets, Erik Pettersson från LO-förbundet Elektrikerna, Peter Bergh – Fristående facket Brandmännens riksförbund (uppläst), Sara Westberg – Fristående facket SAC, Elias Olsen från danska LO:s ungdomssektion av Bygnads-, jord- och miljörbetarnas fackförening, Fransico Acosta – fd strejkande sopgubbe, Tania Preste, Anders Sundman – Kämpa sthlm och Erik Helgesson – Hamnarbetarförbundet
Sång av kören N-synk, musik av Alexander Ringbäck och Kajsa Grytt samt poesi av Jenny Wrangborg och Athena Farrokhzad.
Fb-event med mer info.

Strike Back – det röda fingret – tvärfacklig protest
Rött är arbetarrörelsens färg och därför bjuder det röda fingret in alla fackanslutna oavsett förbund till en gemensam aktion under parollen ”Fackliga rättigheter ska stridas för, inte säljas ut”. Efter demonstrationen på Norra Bantorget, där vi lyssnat till tal från fackligt aktiva inom tolv fackförbund (varav åtta inom LO) kommer vi att genomföra en enkel protesthandling vid LO-borgen i protest mot parternas – och då särskilt LO-toppens – förslag på inskränkningar av strejkrätten. Alla kommer att kunna delta i aktionen som är symbolisk. Därefter genomför vi tillsammans med kören en musikalisk protest vid de tre förbundskontor som ligger vid torgets ena ände: GS, Transport och HRF. Alla aktiviteter är lugna och enkla att delta i.
Vi som deltar:
Är medlemmar i olika fackförbund
Får gärna ha på oss röda kläder
Får gärna ha med oss våra fackliga fanor
Har inte med oss partifanor eller partisymboler.
Fb-event med mer info.

Strike Back – det gula fingret – En stadsvandring om ett brott
Gult är svekets och förräderiets färg, och därför vill det gula fingret bjuda in till “En stadsvandring om ett brott” på temat klassförräderi genom historien. Efter demonstrationen på Norra bantorget kommer vi gå runt till historiskt viktiga platser som symboliserar socialdemokraternas och LOs svek mot arbetarklassen genom tiderna. Stadsvandringen avslutas med en civil olydnadsaktion som syftar till att sänka rörligheten i centrala Stockholm. Tanken är att det ska vara lätt att delta under enkla och roliga former. Ta på dig gula kläder.
Fb-event med mer info.

Strike Back – Det blå fingret
Det blå fingret är en protestaktion för att uppmärksamma att makthavarna på arbetsmarknaden planerar att inskränka strejkrätten. Det är ett farligt reformförslag som måste uppmärksammas mycket mer än det gör idag. Vi vill skapa politiskt tryck och visa att vi är många som inte köper Svenskt Näringslivs försök att angripa vår rätt att kämpa för rättvisa på våra jobb! Vi kommer därför genomföra en civil olydnadsaktion i Stockholm City. Vi vill flytta kärnan i vad en strejk är, det vill säga en tillfällig störning i produktion och flöden av trafik och varor, från arbetsplatserna till gatan. Detta eftersom vi tror att en inskränkt strejkrätt inte bara påverkar arbetsmarknaden, utan hela samhället. Vår aktion består i att vi kommer ställa oss i vägen för trafik.
Till deltagare i vårat finger så uppmanar vi dessa att hålla sig mobila, flexibla och alerta.Vi rör oss tillsammans och följer flaggorna. Vi vill skapa ett finger som är lätt och tryggt att delta i.
FB-event för mer info.

Strike Back – Det gröna fingret
Det gröna fingret är det softa fingret. Detta finger är för er som är lite mer tillbakalutade, men som ändå vill fortsätta kämpa och demonstrera när manifestationen är slut. I det gröna fingret är idén att bruka de lagstadgade rättigheter vi har för att skydda desamma – en slags tillbakakaka.
Vi kommer samlas på Norra Bantorget och därefter gå i ett tillståndsgivet demonstrationståg – mot pampvälde, för arbetares enhet och kamp. Tåget avslutas med ett apellmöte i Vasaparken.
Vi samlas under parollerna:
Försvara strejkrätten!
Förbjud bemanningsföretag!
Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön!
FB-event för mer info.

MANIFESTATION: Mot det kluvna Sverige
Arr: Landstormen
Tid: 13.00-15.00, Mynttorget
En manifestation mot de regionala klyftorna som blir alltmer påtagliga och som hotar vår demokrati, solidaritet och vår trygghet.
Artister: Ronny Eriksson & Leo Holmberg, Bengan Jansson, Christina Kjellson, Jacke Sjödin och Stefan Ringbom.
Talare: Inez Abrahamsson, Malin Ackermann, Rickard Axdorff, Terese Bengard, Lotta Gröning, Björn Hällgren, Kennet Nilshem, Ingvar Persson och Katja Raetz
FB-event för mer info.

MANIFESTATION: Förbjud kärnvapen – skriv på FN-konventionen
Sverige och 121 andra medlemsstater i FN röstade den 22 juli 2017 igenom en konvention som förbjuder kärnvapen. ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, fick Nobels fredspris 2017 för sitt arbete med att lyfta fram de katastrofala konsekvenser som varje användning av kärnvapen innebär och sitt arbete med att få till stånd en konvention i FN om kärnvapenförbud. Vi uppmanar Sveriges regering att snarast underteckna FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.
Arrangörer: IKFF Stockholm och Kvinnor för Fred
Talare: Elin Hedkvist (Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet), Gunnar Westberg (Svenska Läkare mot Kärnvapen), Agnes Hellström (Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen), Fredrika Gårdfeldt (Katarina kyrka), Anna Sundström (Palmecenter), Gertrud Åström (Svenska FN-förbundet), Lotta Johnsson Fornarve (v), Walter Mutt (mp), Ewa Larsson (mp), Michel Diaz Nocetti (Gröna Kvinnor), Luis Lineo, utrikespolitisk talesperson (F!).
Artister: Stina Bengs med Mathias Zackariassen, Jan Hammarlund, Eva Lagerheim med Annalena Engström, Simon Swahnström.
FB-event med mer info.

SEMNIARIUM: Klass, valet och framtiden
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41.
Tid: 10.00 (krävs biljetter)
I decennier var klassamhället som bortblåst i den politiska debatten. Även partier på vänstersidan ansåg att arbetarklassen var överspelad som politisk kraft och sträckte sig mot medelklassen. Sedan kom Trump, Brexit, Le Pen, men också Sanders, Corbyn och frön till en pånyttfödd radikal socialdemokrati.
Katalys har under våren 2018 tagit fram en rapportserie som uppdaterar klassanalysen av Sverige. Utifrån ett tjugotal forskarrapporter vill vi under denna heldagskonferens summera och diskutera klassamhället Sverige. Dagen är uppdelad i ett förmiddags- och ett eftermiddagspass med möjlighet till lunch emellan. Det går att köpa biljetter till antingen förmiddagen eller eftermiddagen.
Välkommen på en heldag späckad med spännande samtal och gäster!
Medverkande: Daniel Suhonen, Kajsa Ekis Ekman, Göran Ahrne, Lovisa Broström, Anders Neergaard, Moa Sahlin, Niels Stöber, Enna Gerin, Hampus Andersson, Ester Pollack.
FB-event med mer information

Djurrättsmarschen 2018 – Stockholm
Arr: Djurrättsalliansen
Tid: 12:00 – 16:00
Samling: Vasaparken
FB-event med mer info.

MANIFESTATION: Gatufest mot fascism
Arr: KÄMPA STHLM
Kl. 16:00 – 19:00
FB-event med mer information

MANIFESTATION: Protestera mot nazisterna
Arr: Rött Forum
Samling: 11.30 i Kronobergsparken (vid Bergsgatan och Rådhuset).
Den nazistiska våldssekten Nordiska Motståndsrörelsen har stött på motstånd från antirasister och socialister var de än visat sig. Den 25 augusti kommer de till Stockholm för att sprida sitt hat. NMR:s blotta närvaro på våra gator är ett hot riktat mot alla de ser som sina fiender – invandrare, fackligt aktiva, HBT-personer, socialister osv.
FB-event med mer information

MALMÖ

MÖTE: Norden i Rörelse
Datum: 25-26 augusti
Plats: Kvarnby folkhögskola, Gullvik, Västra Hindbyvägen 14, Malmö
Arr: Jordens Vänner Skåne i samverkan med Kvarnby folkhögskola.
Mötets syfte:
Stärka ett systemkritiskt folkrörelsesamarbete i Norden. Även bidra med ett nordiskt perspektiv till samarbetet med övriga Europa och andra kontinenter.
Vad? Mötet diskuterar aktionsinriktat frågor av särskild betydelse i Norden. Teman tas med om det går att få ansvariga för respektive punkt:
1. Kamp för fackliga och andra sociala rättigheter
2. Naturförvaltning och matsuveränitet,
3. Militarisering och arbete för fred
4. Internationalistisk EU-kritik, handels- och investeringsavtal samt alternativ
FB-event med mer info.

MANIFESTATION: Malmö för Rättvisa
Samling: 14.00, Folkets park.
Den 21-25 augusti ordnas den internationella degrowth-konferensen i Malmö. Konferensen samlar både akademiker, aktivister, konstnärer och andra intresserade som ifrågasätter tillväxt som modell för våra samhällen och föreslår rättvisa och ekologiskt hållbara alternativ till det.
FB-event med mer info.
Allt åt allas block ”Rätten till staden” samlas vid ingången till parken (vid Coop) 13:45.
FB-event med mer info.

FESTIVAL: AltCom: Hur man överlever en diktatur
AltCom 2018 i Malmö (23-26 augusti) är en internationell festival för alternativa serier och undergroundserier. Detta år samkör vi AltCom med noisefestivalen Trauma. Det blir utställningar, seriemarknad, samtal, internationella gäster, gratis seriebok och två hela kvällar med möjlighet att lyssna på musik tills öronen blöder. Allt anknyter till årets tema: Hur man överlever en diktatur.
Sverige utmålas ofta som en sann demokrati men har faktiskt bara haft allmän rösträtt i ungefär hundra år. Folk flyr hit från diktaturer, men möts av stängda dörrar. Vi tar ofta demokrati för givet, men vad skulle hända om ett av våra styrande partier hade makten att avskaffa demokratin helt?
AltCom 2018 arrangeras av Tusen Serier i samarbete med CBK, Koshk, Wormgod, Noise Against Fascism, Panora etc, med stöd av Region Skåne, Malmö Kulturstöd & Kulturrådet.
Program.

LÄS/LYSSNA MER.

ARBETET: LO-förbund talar på strejkdemonstration

https://soundcloud.com/arbete-och-politik/intervjuspecial-magnus-granberg-strejkforskare

https://soundcloud.com/arbete-och-politik/intervju-forsvara-strejkratten-vasterbotten

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu