3 frågor till Feminists Rise up for Rojava

2018-05-18

På söndag ska det demonstreras och firas på södermalm i Stockholm. Feminister från en rad olika grupper har gått samman i ett nätverk som de kallar Feminists Rise up for Rojava. Syftet är att uppmärksamma vad det egentligen är som Turkiet nu hotar att utplåna med sina attacker i norra Syrien, nämligen en feministisk revolution. Brand ställer tre frågor till Anna, Bill och Samira från nätverket. 

1. Vad är Feminists Rise up for Rojava? 

–Det är ett nätverk bestående av Rojavakommittéerna Stockholm, Kurdiska kvinnorådet Amara, Vänsterpartiet Stockholm, Syndikalistiska ungdomsförbundet Stockholm, SACs kvinnokommitté, Allt åt alla kvinnofront, Allt åt alla Stockholm, Kurdiska kvinnoförbundet Sara, Feministiskt initiativ, Internationell feministisk strejk, Jinen ciwanen azad, Revolutionär pride och Jineologikommittén. Vi arrangerar en demonstration i Stockholm på söndag den 20:e maj kl 13.00 på Mariatorget, för att uppmärksamma den feministiska revolutionen i Rojava (också kallad den Demokratiska federationen norra Syrien), säger Samira från Rojavakommitteerna, en av medarrangörerna.

–Nätverket har uppstått då vi alla inspireras av Rojava och vill visa vår solidaritet med den kamp och det samhällsbygge som pågår där. Men det handlar inte bara om solidaritet, utan även praktik, här och nu. För vi vet att vi måste analysera våra egna samhällen och de feministiska rörelser som finns här, och fundera över vad som inte funkat så att vi kan fortsätta att utvecklas. Det är fortfarande så att icke-cismän generellt har lägre lön för samma arbete, utsätts för sexuellt våld, ciskvinnor är de som främst tar hand om barn och gör den stora majoriteten av hushållsarbetet. Icke-cismän får även sämre vård och har mindre inflytande i samhället. Stora delar av våra liv inordnas i tvåkönsnormen, vilket begränsar oss alla. Patriarkala strukturer genomsyrar vårt samhälle; därför behöver kvinnor och HBTQIA-personer platser för att tillsammans bygga styrka och ta plats i samhället, säger Bill från Feminists Rise up for Rojava.

2. Varför är det viktigt att stödja revolutionen i Rojava? 

–Det finns många anledningar. Sedan 2011 har folket i Rojava försvarat sig mot Islamiska staten och befriat de tre områdena i Rojava från terrorväldet. I Rojava byggs ett direktdemokratiskt, ekologiskt och feministiskt samhälle där kvinnor är självbestämmande i alla delar av samhället, där kvinnor lika gärna kan utföra traditionellt manliga sysslor och tvärtom och där endast de som påverkas av ett beslut är de som fattar beslut i frågan. Alla ansvarsposter delas av en kvinna och en man och alla beslutsfattande organ måste bestå av minst 40 procent kvinnor eller män. I Rojava byggs just nu den separatistiska byn Jinwar. Där väljer kvinnor att bo av flera olika anledning till exempel de som inte vill gifta sig, de som är änkor, kvinnor som har utsatts för våld eller de som helt enkelt stödjer projektet av politiska anledningar och vill leva ett kollektivt liv, säger Anna från Rojavakommitteerna.

–Rojavas samhällsbygge innefattar en mångfald av etniciteter, religioner, språk och kulturer. En majoritet är kurder från olika områden, men det är inte en uteslutande kurdisk region. De har lyckats skapa allianser över alla gränser, och basera ett samhällsbygge på något annat än nationsgränser – vilket vi tycker är särskilt inspirerande i ett allt mer rasistiskt samhällsklimat, säger Bill.

–Nu har även den turkiska staten tillsammans med grupper som IS och Al-Qaeda invaderat och ockuperat området Afrin i nordvästra Syrien. Angreppet syftar till att både förstöra det direktdemokratiska system som skapats och till att förinta en kurdisk identitet, språk och kultur (precis som Erdogan försökt göra i Bakûr, i norra Kurdistan). Att försvara Rojava innebär också att försvara feminism. En patriarkal mentalitet är inte något som bara finns i Rojava utan även här och överallt behöver vi kämpa för våra rättigheter, säger Samira.

3. Vad hoppas ni på inför söndagen?

Inför söndagen hoppas vi på mycket folk, fint väder och en peppig stämning med solidaritet, gemenskap, hopp och kamp. Världen kan förändras, men då måste vi göra det tillsammans. Förutom demonstration blir det även livemusik, dans och picknick i Tantolunden. Vi hoppas att söndagens demonstration blir starten för ännu mer gemensam organisering inspirerad av den feministiska revolutionen i Rojava, säger Anna.

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu