En kort rapport från Warszawa 11/11

2017-11-13

Den antifascistiska koalitionen i Warszawa över 2000 för motdemonstration mot extremhögerns årliga marsch på Polens självständighetsdag. Det var den största samlingen på flera år, sammankallad av b la autonoma grupper, kollektiv, feministiska och queer organisationer samt fackföreningar.

Den högerextrema marschen organiserades av Młodzież Wszechpolska (Allpolsk Ungdom) och Obóz Narodowo Radykalny ( National radikala lägret). Bägge organisationerna refererar, både i namn och politiska program till höger-och nationalistiska organisationer från förkrigstiden, ansvariga för pogromer och attacker främst på den judiska delen av befolkningen, men också andra minoriteter samt socialister.
ONR genomförde 1936 marschen mot Myslence, en pogrom i den lilla byn Myslenice då butiker som drevs av judar blev rånade och brändes upp. Båda organisationer har starka kopplingar till andra nynazistiska grupper i Polen och Europa. Många av deras medlemmar har blivit dömda för attacker mot minoriteter eller offentligt användande av fascistiska symboler som hakkors, sol-korset och för att ha heilat. Årets ”självständighetsmarsch” samlade runt 60 000 deltagare, under paroller som ”Vitt Europa – rent blod”, ”Död åt nationens förrädare”, “Krossa det röda packet”, ”Nationalism, vår väg” samt paroller mot judar, muslimer och invandrare.

Marschen samlar både organiserade fascister, folk som definierar sig som patrioter, antisemitiska grupper, fotbollshuliganer, religiösa, dem som sympatiserar med det extremt högervridna regeringspartiet Lag & Ordning och folk som låter sig okritiskt dras med i en nationalistisk yra.

Marschen inleddes med ett tal: ”Alla islamister får idag se att de är inte välkomna här. Vi ska försvara våra slaviska kvinnor och barn. Vi ska försvara vår kristna tro. Gud, heder och fosterlandet.” Massorna skanderade: ”Inte muslimskt, inte sekulärt. Det finns bara ett Polen: det katolska”.

Roberto Fiore, från italienska fascistpartiet Forza Nuova höll också tal:
Nu kan Polen äntligen vända sig mot diktaturen i Bryssel, och vända sig till Kristus. Polacker, patrioter det kanske är tack vare er som vi kan förhindra Europas förfall. Att ni vägrade ta emot flyktingar är en förebild för Italien. Det är ett steg mot den nationalistiska revolutionen.

På plats var också Tommy Robinson från EDL & Marian Kotleba från Slovakiens fascistiska Folkets parti. Demonstranterna sjöng den polska nationalsången och marschen började gå mot Poniatowski bron. Flera av deltagarna hade bengaler och smällare. Många var maskerade och höll i flaggor med solkorset. Längs med marschvägen hade flera hängt ut regnbågsflaggor genom fönstret, som protest.
Massan svarade med att bua och kastade flaskor mot fönstren.

Många tillresta fascister fanns på plats, både för möten och konferenser dagarna innan och under själva marschen i Warszawa, t ex från Sverige, England, Spanien, Tyskland, Ungern, Italien och Slovakien.

En grupp från Nordisk Ungdom var på plats, inbjudna av Mlodziez Wszechpolska (All Polsk ungdom). En fascistisk organisation känd för attacker på minoriteter, lgbtqia- personer. Flera av deras medlemmar sitter nu i parlamentet. Nordisk Ungdom deltog i konferenser, möten i parlamentet, en presskonferens & i själva marschen.

En grupp kvinnor protesterade mot marschen med en banderoll med texten ”Ingen fascism”. De blev attackerade, en av dem skadades i huvudet och fördes bort i ambulans. En medlem i NU, känd för att med våld ge sig på asylsökande barn och ungdomar var också på plats. En bit in i filmen med kvinnorna som protesterade spontant, ses han försöka ge sig på dem också, men hålls tillbaka av en polsk man.

”Självständighetsmarschen” och den antifascistiska demonstrationen närmade sig varandra vid Plac Trzech Krzyzy. Men mängder av poliser spärrade vägarna, så de militanta nazister som försökte bryta igenom och attackera motdemonstrationen lyckades inte. Massorna på den nationalistiska sidan visslade, kastade smällare mot antifascisterna och skrämda förbipasserade. De skanderade ” Bort med det röda packet”, ” Man och kvinna – det normala familjen” ”Vänsterns tid är slut!”

Antifascisterna stannade till på Plac Trzech Krzyzy, där representanter från Kvinnostrejken talade. Slagord skreks, t ex ”Nationalister bort från Warszawa!!”
Sedan fortsatte demon till parlamentet där Julia från Syrena, ett ockuperat socialt center talade: ”Är det så radikalt att vi vill vara oss själva, och är det normalt när självständighetsmarchens deltagare vill skicka oss till gaskamrarna?”
Flera av talen uttryckte också motstånd mot kapitalismen, kvinnoförtryck och stadens orättvisa politik som leder till vräkningar. En mindre grupp från Obywaltele RP (Polska Republikens Medborgare) försökte blockera fascisterna, och greps. När den antifascistiska demon avslutades, gick de flesta till polisstationen för att visa stöd och solidaritet.

Efteråt sade Mariusz Blaszczak, inrikesminister att marschen var ”en vacker syn”.
Självklart fylls vi skräck och förtvivlan inför lördagens händelser- men det är tydligare än någonsin att vi behöver fortsätta att bygga en antifascistisk rörelse som inte erkänner nationsgränser. Att fascister från hela Europa kan använda dagen för att mötas, smida planer och sprida skräck angår oss alla. Den polska vänsterrörelsen verkar under svåra förhållanden- de behöver stöd, uppmuntran och kontakt. Förra året såg vi en feministisk motrörelse mobilisera för rätten till abort över hela Polen blixtsnabbt med den ”svarta protesten”, det är tydligt att det finns kraft och styrka trots de hårda förutsättningarna.

Vi vill uppmana alla- fackligt aktiva, antifascistiskt aktiva, feministiskt organiserade, diy- aktivister osv att bygga utbyte och samarbete med polska kamrater. Vi vill också uppmana alla att hålla koll på de kontakter högerextrema knyter, och belysa det. Att mobilisera mot 11/11 kommer kräva tid och resurser, årets antifascistiska koalition har gjort ett bra arbete utifrån sjukt dåliga förutsättningar.

För er frihet och vår! Kampen mot fascism känner inga gränser!

/ Jenny Donellan & Dolores La Concha

Spontan protest mot fascism

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu