Var är Santiago?

2017-08-16


Den 1 augusti attackerade säkerhetsstyrkor medborgare (inklusive kvinnor och barn) i Lof-kommunens territorium i Resistencia Cushamen i Chubut, Argentina. Det handlar om mapuche-folkets urgamla marker där det italienska företaget Benetton nu säger sig vilja odla bomull. Benetton har tillskansat sig marken på märkliga sätt och diverse skumma affärsplaner finns i bakgrunden.

Vid attacken slog sig över hundra beväpnade agenter in och sköt skarpt samt med gummikulor. De eldade också upp människors ägodelar. Sedan dess vet ingen var Santiago Maldonado, 28 år, befinner sig. Santiago är aktivist och deltog i det solidaritetsläger som finns i området.

Det var inrikesminister Patricia Bullrich som gav order till stabschef Pablo Nocetti (en försvarare av folkmorden under Argentinas senaste diktatur) att genomföra den militära operationen. Beskjutningen tvingade platsens invånare att fly. En av dem var Santiago Maldonado som sprang mot floden där han tillfångatogs av säkerhetsstyrkor. Han blev slagen och instängd i en lastbil som körde mot Esquel, enligt vittnen på platsen. De hörde dessutom militär skrika ”vi har en”.

De senaste tio åren har säkerhetsstyrkor varit konstant närvarande i området och hotat medborgare med strålkastare och skott. Det är ett tillstånd av belägring. Den 1 augusti sände Patricia Bullrich ut säkerhetsstyrkor med ursäkten att utrymma en avstängd väg. Denna väg existerade inte. När minister Bullrich skulle vittna om det inträffade i den nationella kongressen dök hon aldrig upp.

Santiago har anklagats för att tillhöra en väpnad motståndsgrupp och minister Bullrich samt stabschef Nocetti förnekar att säkerhetsstyrkor gripit honom. De säger att de inte vet något om hans försvinnande. De har till och med uttryckt tvivel om att han befunnit sig i området.

Utredningen av fallet är full av oegentligheter när det gäller bevishantering. Till exempel undersöktes säkerhetsstyrkornas lastbilar av experter först fem dagar efter Santiago Maldonados gripande och försvinnande. Det fanns gott om tid att gömma och städa undan bevis. Fordonen var misstänkta på flera sätt när experter fick tillgång till dem; de var nyligen tvättade och utan spår av att ha befunnit sig på landsvägar. I ett av fordonen var säkerhetsbältet trasigt.

Dessutom släpptes nio gripna personer ur mapuche-folket efter försvinnande, för att avleda uppmärksamheten.

Det vi vet säkert är att säkerhetsstyrkorna utförde en repressiv aktion mot medborgarna utan lagligt stöd. Vi vet att chefen för säkerhetsstyrkorna Pablo Nocetti och minister Patricia Bullrich ansvarade för operationen. Vi vet att sedan den 1 augusti vet ingen var Santiago Moldonado befinner sig.

Trots att det finns vittnen som bekräftar att säkerhetsstyrkorna fört bort Santiago försöker minister Bullrich styra uppmärksamheten från militärerna. I ett uttalande den 11 augusti understryker hon att Santiagos försvinnande inte skett med tvång. Argentinas stadsminister Mauricio Macri har anklagat mapuche-samfundet för att använda våldsamma medel och på så sätt rättfärdiga den brutala repression som medborgarna dagligen får utstå.

Vi måste få veta vad som hänt Santiago, vi vill att han ska återfinnas vid liv. De förde bort honom levande, vi vill ha tillbaka honom levande.
/Nomada

Brand är ett ideellt projekt som finns till endast tack vare våra prenumeranter. För endast 300 kronor om året får du fyra packade nummer och stöttar dessutom en viktig infrastruktur och spridningsplats för vänsterns ideer.

→ Prenumerera nu